A lengyel közgazdászok egyetértenek abban, hogy 2020 gazdaságilag nehéz év lesz: már az év kezdetén az infláció erősen meg fogja terhelni a lengyelek zsebét, miután emelkednek az energiaárak és más rezsiköltségek - derült ki a Rzeczpospolita összeállításából. A szakértők arra számítanak, hogy a pénzromlás üteme összességében minimum négy százalék lesz, aminél az élelmiszerek esetén nagyobb drágulásra kell számítani.

Különösen a zöldségek és gyümölcsök, illetve a hús árának emelkedésére számítanak. Az utóbbi hátterében még mindig az áll, hogy a sertéspestis miatt kialakult erős kínai húskereslet kiszívja a hazai piacokról a sertéshúst. Az új évben nyilván érezni lehet majd az alkohol és a dohánytermékek fogyasztási adójának növelését is. Ha a statisztikai hivatal kosarát nézzük, akkor a fő kiadások éppen az élelmiszerre és a rezsire mennek el.

Eközben az egészségügyi minisztérium felveszi a harcot túlzottnak tartott cukorfogyasztással is. Úgynevezett cukoradót akarnak kivetni a cukrozott üdítőkre, továbbá azokra azokra az alkoholos italokra, amelyek csomagolása 300 milliliterig terjed. Ami talán még érdekesebb, hogy az étrend-kiegészítők reklámjait is különadóval akarják sújtani - írta a Business Insider Polska. Egy felmérésből nemrégiben kiderült, hogy a lengyel gyerekek híznak a leggyorsabban Európában.

A cukoradónál 70 groszyt számolnak pluszban literenként (egy zloty 74 forint), további 10 groszyt, ha az italban több mint egy fajta cukor van, 20 groszyt, ha az ital még koffeint, vagy taurint is tartalmaz. A kicsi szeszes italoknál egy zloty lesz pluszban minden 0,3 literes üveg után. Ezek eladása az utóbbi időben 58 százalékkal nőtt. Mindezzel egyrészt csökkenteni akarják az ártalmas termékek fogyasztását, másrészt több mint hárommilliárd zloty költségvetési bevételt remélnek.