Az úgynevezett hozzáadott érték adót (VAT, magyar megfelelője: áfa) a 2015-től érvényes szabályok szerint a vevő tartózkodási helyén kell majd megfizetni a jelenlegi szabályozás szerinti eladói tartózkodással szemben - vagyis fordított áfa-fizetés lép hatályba. (Az útmutató angol nyelvű pdf változatát itt érheti el.)

A változtatások a bizottsági közlemény szerint összhangban van a javaslattevő-végrehajtó testület azon törekvésével, hogy csökkentse az egységes belső piacon a vállalkozások előtt álló, határokon átnyúló adófizetési és adminisztrációs akadályokat.

A jelenlegi útmutató egyebek mellett a regisztrációhoz, valamint az áfa-elszámoláshoz szükséges információkat, azok benyújtásának formátumát, a benyújtási határidőket, és a fizetés minden gyakorlati részleteit tartalmazza. Ezen információk birtokában a bizottság reményei szerint a vállalkozások megfelelően fel tudnak készülni arra, hogy a 2015 februárjától szükséges információkat,adatokat összeszedjék és benyújtsák. A bizottsági közlemény emellett felhívja a figyelmet, hogy  további, a beszerzés helyére vonatkozó szabályokra vonatkozó útmutatásokat a jövő évben adnak ki.