Új aranymegállapodást kötött az ECB

Az Európai Központi Bank (ECB) megállapodott az európai jegybankokkal, hogy a térség teljes jegybanki aranyeladásai a következő öt évben nem lépik túl a kétezer tonnát.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 10:24
Fotó:

A korábbi, szeptember végén lejáró megállapodás után rögtön életbe lép az az új egyezmény, amelynek alapján az európai bankok korlátok közé szorítják aranyeladásaikat.

Az ECB arról írt alá megállapodást az eurózóna tizenhat központi bankjával, valamint a svéd és a svájci nemzeti bankkal, hogy a következő öt évben az aranyeladások nem haladják meg az évi 400 tonnát - jelentette a Bloomberg. Az ECB közölte azt is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon terve, amely 403 tonna nemesfém eladását rögzíti, belefér a megállapodás kereteibe.

Az IMF igazgatósága tavaly áprilisban hagyta jóvá - a szervezet deficitjének csökkentését célzó terv részeként - 403,3 tonnányi rúdarany értékesítését.
Az európai központi bankok is eladóként vannak jelen az aranypiacon, de megegyeztek arról, hogy limitálják az értékesítéseket: a korábbi, 2009. szeptember 26-áig szóló megállapodás szerint legfeljebb évi 500 tonna nemesfémet értékesíthetnek. Az ECB április 1-jei közlése szerint március 31-éig 35,5 tonnát értékesített, míg az Arany Világtanács adatai azt mutatják, hogy március 17-éig a központi bankok összesen mintegy 85 tonnától váltak meg az idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK