A leggyakoribb ok, ami miatt a lengyeleknél elmarad a fogorvosi vizit, nem a szorongás vagy a félelem, hanem a pénz hiánya. Emiatt mond le a kezelésről 90 százalékuk - ez derül ki a "Mosoly és a társadalmi státus" című felmérésből, amelyet a Dentysta.eu portál készített.

Nincs ebben semmi különös: egy fogtömés  ára átlag 100-180 zloty (7500-13 000 forint), egy fogszabályozó elkészítéséért 1,5-3,5 (110-250 forint) ezer zlotyt kérnek. A gyökérkezelés 300-500 zlotyba fáj, a beültetés akár horribilis összeg is lehet 3000 zlotytól (darabonként) 80 ezerig (5,8 millió forint) kúszhat fel az ára.

Új autót vagy jó fogat

A fogak egészségének megőrzése ugyanolyan céllá vált, mint az új autó, a saját lakás megszerzése vagy a nyaralás. A magas árak ellenére - vagy éppen azért - a lengyelek egyre többet adnak ki a fogorvosra. És itt már megjelennek a hitelek.

Minden negyedik lengyel páciens hitelkártyával fizet a fogorvosnál, minden tizedik pedig készpénzben vesz fel kölcsönt. Mint a jelentésből kiderül, ha több tízezer zloty a fogászati kiadás, akkor már nem csupán minden tizedik páciens vesz fel hitelt.

A fogorvosok becslése szerint a betegek 40 százaléka jár magánorvoshoz - ők veszik fel a hitelek nagy részét. Ezt megtehetik a sztomatológiai klinikákon is: az eljárás olyan, mint az áruhitel felvétele. Maximálisan 60 ezer zlotyt lehet kölcsönözni, majd azt akár 60 részletben visszafizetni. A kamat havi egy százalék körül alakul.

Külföldi lengyelek Lengyelországban

Dacára annak, hogy a fogorvosi árak elriasztják a lengyeleket, még így is olcsóbb a kezelés Lengyelországban, mint Magyarországon, Csehországban és Törökországban, vagy Európában bárhol másutt. Ezért aztán nem csupán Magyarországra járnak szívesen kezelésre a németek, a svédek vagy britek.

Londonban egy maszek orvosnál egy átlagos vizit az ott élő lengyelnek 250-300 zlotyba került. A fog fehérítéséért Lengyelországban átlag 1000 zlotyt fizetnek, míg a szigetországban 3300-at.

Ezek után nem csoda, hogy a katowicei Dentim Europe szervezet szerint 2015-ben a lengyel rendelőket 20 százalékkal több Nagy-Britanniában élő lengyel kereste fel, mint egy évvel korában, és úgy becsülik, hogy 2016-ban kétszer több lengyel emigráns páciensük lesz, mint tavaly.