Jövő kedden (április 4-é) új időszak indul Európában: megkezdődik az új 50 eurós karrierje. Az euróbankjegyek között ez az egyik legfontosabb címlet, mivel az összes euróbankjegy közel fele (45 százaléka) 50 eurós és 8 milliárd darab van belőle forgalomban. Tehát összesen 400 milliárd euró - közel 130 ezer milliárd forint - értékben vannak jelen az 50 eurósok, amelyeket le kell cserélni.

Az új 50 euróson újdonság lesz az úgynevezett arcképes ablak, amelyet a fény felé tartva átlátszóvá válik, és mindkét oldalon megjelenik benne Európé képmása, aki egyébként az új eurósorozat névadója. Ez az arcképes ablak megnehezíti a bankjegy hamisítását.

További biztonsági elem a smaragdzöld szám, amelynek a színe mozgatáskor smaragdzöldről mélykékre változik. Az új 50 euróst virtuálisan itt összehasonlíthatja össze a régivel, az alábbi videón pedig megnézheti, hogyan készül az új bankó. (A videón a magyar feliratot alul a fogaskerék alatt megnyíló "Beállításokban" lehet elindítani.)

Az Európai Központi Bank (EKB) 2013-ban az új 5 eurós bevezetésével kezdte meg a régi - 2002-ben bevezetett - euróbankjegyek cseréjét, amelynek eredményeként a korábbinál biztonságosabb, nehezebben hamisítható bankjegyek kerülnek forgalomba. Az 5 euróst, 2014-ben követte a 10 eurós, majd 2015-ben a 20 eurós. Az 50 euróst tavaly nyáron mutatták be, mostanáig tartott a felkészülés a tényleges kibocsátásra.

Hátravan még a 100 és 200 eurós cseréje, az 500 eurósból azonban nem lesz új változat. Tavaly májusban ugyanis az EKB úgy döntött, hogy leállítja az 500 eurós kibocsátását és gyártását a pénzmosás elleni harc jegyében. Az 500 eurósok gyártása várhatóan 2018 végén áll le, a tervek szerint ugyanis ekkor vezetik majd be azaz új 100 és a 200 eurós bankjegyeket. A régi bankjegyek bevonásáról még egyik címlet esetében sem döntött az EKB, arról majd idejében tájékoztatást ad. Fontos azonban, hogy az euróbankjegyek örökké megőrzik értéküket, és az eurózóna jegybankjaiban korlátlan ideig bevátlhatóak lesznek.

QP | Quality Placement