Új Csernobil fenyeget?

Csernobili méretű katasztrófát okozhat egy radioaktív fűtőelemeket szállító orosz hajó szétbontása a New Scientist szerint.
Napi.hu, 2015. február 25. szerda, 09:01
Fotó: Reuters

Az orosz Távol-Keleten folyik egy radioaktív hulladékkal teli hajó szétbontása, aminek létéről 21 évvel ezelőtt írt először a New Scientist.

A lap szerint a rakomány az 1986-os csernobili katasztrófában kiszabadult radioaktív anyag mennyiségének felel meg, s kirakodásánál elég egy kisebb hiba, hogy láncreakció következzen be - állítja Nils Bohmer, a Bellona norvég környezetvédelmi alap munkatársa.

Az újság arra is felhívja a figyelmet, hogy Oroszország északnyugati partjainál, a Kara-tenger alján még veszélyesebb radioaktív hulladékok hevernek az olaj- és gázmező-kutatások útjában: 17 ezer tartálynyi radioaktív hulladék, sőt 16 komplett tengeralattjáró-reaktor hever a tengerfenéken, több az üzemanyag-rudakkal együtt, sőt kettő a hajóval együtt. Az egyiket 1981-ben egy balesetet követően süllyesztették el, a másik a bontóba vontatás közben merült el.

Az "úszó Csernobilnak" nevezett hajó, a Lepsze a szovjet északi-tengeri flotta, a nukleáris jégtörők szállító hajója volt, rakománya 638 kimerült reaktorfűtő-elem és tengeralattjárók nukleáris reaktorainak darabjai. Ez utóbbiak fele a Lenin atom-tengeralattjáróról származik, amelyet 1966-ban ért baleset: reaktorának fűtését elvesztette, túlmelegedett és a fűtőelemei deformálódtak, így nem tudták eltávolítani őket.

Az EU attól tartva, hogy kiszabadulhat a sugárzás és megmérgezheti az északi halászmezőket, már 1994-ben felajánlotta segítségét, az oroszok azonban ezt akkor elutasították. Bohmer szerint valószínűleg azért, mert attól tartottak, hogy lelepleződne: a szokásosnál dúsítottabb urániumot használtak a fűtőelemekhez, ami hosszabb üzemidőt tesz lehetővé, s ez felfedné, meddig tudnak az orosz atom-tengeralattjárók üzemanyag-utánpótlás nélkül hajózni.

Az ügyben a legjelentősebb lépés, hogy az Atomflot murmanszki kikötőjéből, ahol több mint húsz éven át jelentett fenyegetést a 300 ezres nagyváros lakóira, tavaly év végén elvontatták az 1934-ben épült Lepszét egy távolabbi katonai kikötőbe a Kola-félszigeten, és szárazra vitték, ahol szétbontják. Ez a tervek szerint 2015 végéig tart, a legveszélyesebb szakasz, a radioaktív elemek eltávolítása csak 2017-ben kezdődik meg.

Hogy az ügy több mint két évtized után legalább a végéhez közeledik, meghatározóan az oslói központú Bellona független környezetvédelmi szervezetnek köszönhető, amely a kezdetektől küzdött a veszély elhárításáért. Úttörő munkát végeztek az orosz atombiztonsági hatóságok és az Európai Bizottság közti kapcsolatok létrehozásában, abban, hogy 13 millió eurós nemzetközi támogatást hoztak össze a projekthez, és nagy szerepük volt abban, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idén az 50 millió euróra becsült költségű bontási munkákra tendert ír ki.

A nonprofit szervezet abban is segített: megépítették a kikötőben a Lepsze konténerfalut - ugyanis addig a hajót felügyelő nyolc tengerész a még a nagyvonalú orosz szabályokat is meghaladó radioaktív sugárzásban folyamatosan a fedélzeten élt, és nem volt sokkal kisebb veszélyben az állagmegóváson dolgozó mintegy 30 munkás sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tamas970, 2015.02.25 15:53

Tessék óvatosan kipakolni, ennyi. Azért ebben van a ruszkiknak egy kis gyakorlata, csak kicsit noszogtatni kell őket, hogy ne három alulfizetett napszámossal csináltassák a dolgot. Másik kérdés, hogy mi legyen a cuccal - esetleg újrahasznosítható-e reaktorban némi feldolgozás után.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2015.02.25 14:13

@Archer58: "Viszont az oroszok vitték el. Tehát tudnak valamit." Finoman fogalmaztál barátom de igaz. Az oroszok ugyanis a balhét vitték el először amit az elhárításhoz meghívott nyugati cég csinált. Ezt először helyrerakták és ezután elvitték a szemetet is. Ez az igazság. Ezek után pedig sokaknak még mindig és ma is habzik a szemük attól (vagy a pofájuk!) hogy azok a q.va ruszkik csinálnak nekünk erőművet ismét!! (javítva, bocs!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2015.02.25 14:11

@Archer58: "Viszont az oroszok vitték el. Tehát tudnak valamit." finoman fogalmaztál barátom de igaz. az oroszok ugyanis a balhét vitték el először amit az elhárításhoz meghívott nyugati cég csinált. Ezt először helyrerakták és ezután elvitték a szemetet is. Ez az igazság. Ezek után pedig sokaknak még mindig és ma is habzik a szemük attól (vagy a pofájuk!) hogy azok a q.va ruszkik csinálnak nekünk erőművet ismét!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2015.02.25 12:12

És még valami. Jó lenne, ha elolvasná, mit írt, mielőtt leadja. A fűtés és hűtés nem ugyanaz. Pl.: Fűtöm a szomszéd csaját, vagy hűtöm a szomszéd csaját.

Ez utóbbiak fele a Lenin atom-tengeralattjáróról származik, amelyet 1966-ban ért baleset: reaktorának fűtését elvesztette, túlmelegedett és a fűtőelemei deformálódtak, így nem tudták eltávolítani őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2015.02.25 12:08

Baromság. Gáz csak akkor van, ha a kazetták megsérülnek. Pakson is megsérültek, kissé szétestek, meg egyebek, mégsem lett baj. Szerencsére. Viszont az oroszok vitték el. Tehát tudnak valamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html