Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezet gazdasági növekedése továbbra is gyenge, a világgazdasági kilátások is bizonytalanok. Ugyanakkor az euróövezet fogyasztása továbbra is ellenálló és a munkaerő-piaci feltételek tovább javultak - mondta Lagarde az első parlamenti bizottsági meghallgatásán.

Az ECB monetáris stratégiájának legutóbbi 2003-as felülvizsgálata óta a makrogazdasági helyzet megváltozott, új kihívások jelentek meg, mint a demográfiai és klímaváltozás vagy a technológia lendületes fejlődése, amelyekre válaszolni kell. Az előzetes iránymutatásainak megfelelően a monetáris politikájával továbbra is támogatni fogja a gazdaságot, és az árstabilitás védelmét szem előtt tartva reagál a jövőbeli kockázatokra - jelentette ki Lagarde, aki a felülvizsgálat irányáról és ütemtervéről nem közölt részleteket.

Lagarde szerint a blokklánc technológián alapuló kriptodevizák, amelyeket nagy technológiai vagy pénzügyi cégek támogatnak, csak akkor lesznek hasznosak, ha a kapcsolódó kockázatokat enyhíti a hatékony szabályozás és felügyelet.

Az ECB készen áll erre. Együttműködik más központi bankokkal és nemzetközi hatóságokkal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen innovációk támogatása és a kockázatkezelés között - tette hozzá az MTI híre szerint az EKB elnöke.

Az ECB továbbra is aktívan részt vesz a központi bank digitális valutájának értékelésében is, mivel célja a biztonságosabb, innovatívabb és integráltabb eurófizetések előmozdítása. Ez mindenki számára előnyös az euróövezetben, és erősíti az eurót nemzetközi szinten is - véli Lagarde.