Új elnöke van Kínának

Hszi Csin-ping lett a Kínai Népköztársaság, valamint a Központi Katonai Bizottság új, megválasztott elnöke - jelentette a kínai televízió a parlamenti képviselők szavazásának eredményét csütörtökön.
NAPI, 2013. március 14. csütörtök, 09:39
Fotó: Napi.hu

Hszi a Kínai Kommunista Párt (KKP) tavaly novemberi kongresszusa óta a párt főtitkára, és nyílt titok volt, hogy elődjét, Hu Csin-taót nemcsak a párt vezetésében, hanem az államelnöki poszton is váltani fogja.

Az 59 éves Hszi Csin-ping 2008 óta volt a legfelsőbb pártvezetés, a politikai bizottság állandó bizottságának tagja, alelnök. Elemzők az elmúlt hónapok alapján is úgy vélik, személye garancia a kínai reformfolyamat folytatására - írta az MTI.

Pártfőtitkári megnyilatkozásai a korrupció elleni kíméletlen fellépést sürgették, takarékosságra és a felesleges külsőségek, a bürokrácia visszaszorítására hívott fel. A katonákat a tényleges háborúra felkészülő erős hadsereg építésére biztatta.

A nyilvánosságtól nem idegenkedő Hszi beszédeinek vissza-visszatérő eleme a kínai álom, "a nemzet nagy megfiatalításának" megvalósítása, amihez a maga részéről az elkövetkező tíz évben mindent meg szeretne tenni.

Végig a szamárlétrán

Eddigi politikusi pályafutása során végigjárta a ranglétrát. Hopej tartományban megyei szinten kezdte, a délkelet-kínai Fucsien tartományban tartományi kormányzóságig vitte. Csöcsiang tartományban öt éven át állt a pártbizottság élén, mielőtt 2007-ben Sanghaj első embere lett fél évig. Ezután a központi pártiskola vezetője volt.

Édesapja, Hszi Csung-hszün kommunista forradalmár, az első generációs kínai vezetés tagja volt. Felesége Peng Li-Jüan, országszerte ismert és népszerű szopránénekes, tábornoki rendfokozattal. Egy lányuk van.

A parlament csütörtöki szavazásán korábban Csang Tö-csiang személyében megválasztották a házelnököt, és ismertté vált az alelnök kiléte is.

Utóbbi, Li Jüen-csao a KKP politikai bizottságának tagja, de a héttagú szűkebb vezetésbe a pártkongresszuson nem került bele. 2007-től tavaly novemberig a párt egyik fontos posztján, a szervezési osztály élén dolgozott. A korábbi főtitkár, Hu Csin-tao reformer támogatójaként jellemzik.

Megújul a legfelső vezetés

Csang Tö-Csiangot választották csütörtökön a kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) elnökévé. Csang az eddigi kormányban miniszterelnök-helyettes volt, s egy ideig ezzel párhuzamosan csungkingi párttitkár. Tavaly novemberben, a Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusán a párt politikai bizottságának héttagú csúcsvezetésébe, az állandó bizottságba választották. A 66 éves, nagy tapasztalatokkal rendelkező vezetőt elemzők egyértelműen a konzervatív szárnyhoz sorolják, Csiang Cö-min volt pártfőtitkár, államelnök emberének tartják.

A csütörtöktől szombatig zajló parlamenti szavazásokon, amelyeken az ország legfelsőbb vezetését és kormányát választják meg, csaknem háromezer képviselő vesz részt Peking központjában, a Népi Gyűlés Házában.

HOZZÁSZÓLÁSOK