Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régóta tartja magát az a tévhit, hogy minőségi bort csak parafa dugóval lehet lezárni, miközben a legnagyobb borászok szerint a csavarzáras - a köznyelvben tekerős kupak néven ismert - megoldás nem teszi a tönkre a termékeket. A világ borpiacon nem véletlenül lett egyre népszerűbb ez a megoldás.

A rendelkezésre álló ismeretek alapján elmondható, hogy a csavarzárral ellátott palackokban a minőségi borok ugyanolyan szépen képesek érlelődni, mint a parafadugóval lezárt üvegekben - mondta el Tóth Adrienn nemzetközi borakadémikus az InfoRádióban, magyarázatot adva az alternatív lezárások terjedésére.

A parafából készült dugó háttérbe szorulásának viszont egy másik oka is van, amely jóval prózaibb, gazdasági megfontolásokat tükröz. A kétezres évek végén egy penészgomba támadta meg az alapanyagul szolgáló, a Mediterráneumban növő paratölgyek kérgét. Nagyobb probléma, hogy akár az előállítás után is megfertőzte a kész dugókat. A gombák egy klórvegyületet, a triklóranizolt termelik. Ez a felelőse annak, hogy az állott borba beleoldódik a parafaíze, doh szagúvá és zamatúvá téve az italokat.

Lehántják a paratölgy kérgét. Forrás: AFP/Jorge Guerrero
Lehántják a paratölgy kérgét. Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Azonban ezt pár éve egy új eljárással sikerült kiküszöbölhetővé tenni, így újra terjedni kezdtek a parafás lezárások. Becslések szerint jelenleg a parafa dugós borok 1,2 százaléka lehet hibás - írja az Euronews.

A kedvező feltételek kedveznek a dugók terjedésének, amely látható abból is, hogy a világ legnagyobb gyártója, a lisszaboni tőzsdén jegyzett portugál Amorim részvényeinek értéke csaknem meghatszorozódott. Jelenleg 11,2 euró árfolyamon jegyzik, de megközelítette már a 12 eurót is - a Reuters összesítése szerint.

Az iparági előrejelzések 12-13 évvel ezelőtt nem volt optimisták. Azután itt vagyunk most, egy teljesen más helyzetben - idézi a cég marketing igazgatóját, Carlos de Jesust a csatorna. A portugáliai gyártók szövetsége szerint a felívelésben az is szerepet játszik, hogy a borfogyasztás a mennyiségtől a minőség felé tolódott. A fogyasztók a kiválóságot még mindig a parafa dugóval kötik össze.

A konzervatív magyar piacon könnyen tetten érhető ez a gondolkodásmód: Tóth Adrienn szerint annyira nem volt elfogadott a csavarzár használata, hogy szinte kizárt, hogy valaki olyan 5, vagy akár 10 évnél öregebb komoly tételt találna, amelyiket nem dugóval zártak le. A világon elterjedtebb az alternatív tömeszelés, mert a borok 70 százaléka parafás, 30 százaléka egyéb módon van lezárva. A globális parafa dugó kereskedelem értéke körülbelül évi 1,3 milliárd dollár.

Kutatók szerint egyelőre kitart az a trend, hogy a világon összességében egyre több bort termelnek, de a klímaváltozás még komoly károkat okozhat a piacon. Európában a termelt mennyiség azért nem csökkent, sőt, növekedett is, mert egyre hamarabb kezdődik meg a szüret. De a világon az olyan nagy szereplőknél, mint az indiai vagy a kaliforniai borászatoknál, már általános probléma a tőkék kiszáradása, a szemek aszalódása, rozsdásodása.

A szélsőséges időjárási változásoknak viszont van egy nyertese: a bordeaux-i pincészetek. A 2015-ös termésből készült borokkal elkezdődött a bevételek növekedése. A borok minőségének ugyanis kedveztek a megváltozott éghajlati körülmények, így a termékek ára is a Liv-ex középárfolyamas 500 terméket összehasonlító indexén 230-ról 290-ig emelkedtek - ahogy arról korábban írtunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!