Új fegyverkezési hajsza indul?

A korábban kiszivárogtatottnál kétszer nagyobb arab fegyverüzlet készül.
NAPI, 2010. szeptember 21. kedd, 08:41
Fotó:

A Perzsa-öböl térségében lévő arab országok az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb fegyvervásárlási üzletét készülnek nyélbe ütni az Egyesült Államokkal. Összesen 123 milliárd dollár értékben vásárolhatnak katonai eszközöket, hogy ellensúlyozzák Irán várhatóan atomfegyverekkel is megerősödő fegyveres erejét - jelentette a Financial Times (FT).

A legnagyobb csomag Szaúd-Arábiának készül - az USA régi szövetségese szemben a korábbi hírekkel nem 60 milliárd, hanem 67 milliárd dollár ráfordításával fejlesztheti hadseregét. Az üzlet első részletében 30 milliárd dollár értékben szállíthatnak fegyvereket az országnak az amerikai vállalatok. A csomag része 85 F-15-ös vadászbombázó eladása és 70 korszerűsítése, aminek a Boeing lehet a legnagyobb haszonélvezője. További elemei az üzletnek a szaúdi radar- és rakétaelhárító rendszer, továbbá a haditengerészet fejlesztése. Szaúd-Arábia jelezni kívánja Iránnak, hogy légi fölényben van vele szemben.

Az Egyesült Arab Emírségek szakértői információk szerint 35-40 milliárd dollár értékben vásárolnának fegyvereket az USA-tól. Egyebek mellett telepíteni kívánják a Lockheed Martin Thaad rakétaelhárító rendszerét, amely a magasan érkező támadók megsemmisítésére szolgál. Az Emírségek és Kuvait már alá is írt egy szerződést Patriot elhárító rendszere korszerűsítéséről. Ezt az alacsonyabban érkező rakéták elleni rendszert a Raytheon cég szállítja.

Omán a várakozások szerint 12 milliárd, Kuvait hétmilliárd dollárt költ katonai fejlesztésekre 2014-ig. Omán 18 F-16-os vadászgépet vásárolhat és 12 felújíttathat, ami a Locheed Martinnak hoz üzletet, megerősítve a cég helyét az USA legnagyobb katonairepülőgép-gyártójának trónján. Emellett mindék ország vásárolni fog parancsnoki és hadszíntér-ellenőrző rendszereket.

A fegyverüzlettel az USA az iraki háború utáni új biztonsági rendszer kialakítására törekszik az Öböl térségében - mondta az FT-nek Anthony Cordesman, a washingtoni Centre for Strategic and International Studies szakértője. Az amerikai vezetés így akarja biztosítani a térségből kiinduló, a világgazdaság működése szempontjából kritikus olajszállításokat. Mindezt kisebb amerikai katonai jelenléttel akarják megoldani.

Grant Rogan katonai szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a közel-keleti, illetve a délkelet-ázsiai országok eddig egyenként, üzletről üzletre lépve bonyolították le katonai beszerzéseiket, ám úgy tűnik, hogy ez megváltozik. Régióként fellépve piacon a két térség helyettesítheti Nyugat-Európát a világ legnagyobb rendszeres fegyvervásárló térségének státusában.

HOZZÁSZÓLÁSOK