Új fejezet nyílt a maszkról szóló szappanoperában

Lengyelországban a nagyvárosok önkormányzatának szövetsége azt várja a kormánytól és a parlamenttől, hogy törvényben szabályozza a maszkhordással kapcsolatos szabályokat, mert jelenleg kaotikus a szabályozás, és ezért az emberek viselkedése.
Barabás Júlia, 2020. szeptember 24. csütörtök, 18:25
Fotó: Getty Images

Lengyelországban a kormány még mindig nem vezette be a szájat és az orrot eltakaró maszk hordásának jogi szabályozását, amelyet a kereskedelmi ágazat kért - írta a Business Insider Polska.

Az abból fakadó problémákra, hogy ez csak egy rendeletben, és nem törvényben szabályozott kérdés, néhány hónappal ezelőtt már felhívta a figyelmet az ombudsman és most csatlakoztak hozzá a Lengyel Nagyvárosok Szövetsége (UMP).

Az utóbbi szervezet a belügyminiszterhez és az igazságügyi miniszterhez fordult a maszkviselés kötelezővé tételének elmaradása miatt. Úgy vélik, hogy az előírások nem eléggé világosak és gond van a végrehajtással is. Az UMP-hez tartozik többek között Varsó, Krakkó, Poznan, Lublin, Wroclaw, Szczecin, Bialystok, és Katowice is. A szervezet vezetője Rafal Trzaskowski, aki az ellenzék elnökjelöltje volt a nyári államfőválasztáson.

"A nem világos és egyértelmű előírások miatt nem tudhatjuk például azt sem, hogy a városőrök büntetést szabhatnak-e ki a maszkot nem hordókra vagy sem. Eközben bírósági ítéletek szülhetnek a maszkviselési szabályok bertásának elmulasztása miatt, amit az UMP egyenesen súlyos jogsértésnek tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK