Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit gazdaság hosszú távon fogja megfizetni a brexit árát - vélik számos közgazdasági műhely szakértői a Bloomberg tudósítása szerint. A júniusi függetlenségi népszavazás előtt arra figyelmeztették a voksolókat, hogy az uniós kilépés azonnal súlyos károkat okozhat, ám ez nem jött be. (Leszámítva a font gyengülését, ami előnyei mellett megdrágítja például a britek külföldi utazásait.)

A szakértők ennek tükrében most azt próbálják előre jelezni, hogyan szivároghat be a brexit hatása hosszú távon a gazdaságba. Nem számítanak armegeddonra, azaz teljes összeomlásra, de többségük egyetért abban, hogy - bár a gyors hatásokkal kapcsolatos jóslatok túl pesszimisták voltak - hosszabb távon érvényesülni fognak a termelést, a foglalkoztatást és a jólétet roncsoló hatások.

Sok kisebb kár

Az elemzők arra számítanak, hogy a kárt számos kisebb-nagyobb gond okozza majd. Visszaesik a szigetország külkereskedelme, zsugorodnak a befektetések és visszaszorul London pénzügyi súlya a világgazdaságban. Ezért a vállalatok kevesebb állást teremtenek, erősödik az infláció és gyengül a kereslet. Ezekkel a hatásokkal szemben csak azt találták, hogy az uniós tagságból származó előnyök egy része pótolható más nemzetközi szerződésekkel.

Kemény brexit

Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy Theresa May miniszterelnök kormánya a kemény brexit felé vette az irányt: le akarja választani az Egyesült Királyságot az egységes európai piacról és ki akarja vonni a vámunióból. (Cserébe megszabadulnának a kelet-európai vendégmunkások beengedésének kényszerétől.)

Emiatt előtérbe kerültek azok a forgatókönyvek, amelyek magasabb gazdasági veszteségekkel számolnak. A legpesszimistább jóslatok egyikét az amerikai MIT egyetem kutatói készítették, akik 9,5 százalékos jövedelemveszteséggel számolnak. Az Oxford Economics elemzői olyan helyzet kialakulását jósolják, amelyben gyengül a kereskedelem és a bevándorlás visszaszorulása - a kevesebb képzett vendégmunkás bekapcsolódása - fékezi a GDP bővülését.

A Bloomberg Intelligence és a PricewaterhouseCoopers szerint mindezek ellenére a brit gazdaság jobban muzsikál majd, mint az eurózóna országainak többsége. Mások, köztük az Economist for Free Trade csoport még jobb eredményre számít, amennyiben sikerül optimális importtarifákat eredményező helyzetet teremteni.

Nem hátrálnak

Hiába vannak többségben a pesszimista várakozások, a May-kormány várhatóan nem fog változtatni jelenlegi politikáján. A referendum előtti figyelmeztetések sem voltak elegek ahhoz, hogy győzelemre segítsék a Remaint pártoló erőket. Az egy évtizedre előre tekintő forgatókönyvek hatása még gyengébb lehet.

Ráadásul a kormány által választott út sem egyértelmű. Közismert, hogy ha a norvég-EU szerződéshez hasonló válási megállapodás születne, az jóval kedvezőbb feltételeket teremtene a meglévő kapcsolatok fenntartásához, mintha a teljes válás nyomán a Kereskedelmi Világszervezet szabályrendszere lépne életbe.

A brit fél megpróbálhat védeni bizonyos iparágakat - például az autó-összeszerelést -, amelyek látványos munkahelyteremtők, ám ez rontaná a szolgáltatások esélyeik, miközben ezek hozzák a GDP nagy részét. Csak egy valamit tekinthetünk biztosnak, mégpedig azt, hogy a brit gazdaság helyzete bizonytalanná vált. A kiszámíthatatlanság immáron normálisnak számít.