Eric Fournier távozó nagykövet néhány nappal korábban egy a párizsi kormányzatnak címzett diplomáciai jegyzetben elemezte a magyarországi helyzetet, és arról írt, az Orbán Viktort populizmusa csupán a magyargyűlölő nemzetközi sajtó túlkapása - írta a hvg.hu.

A dokumentumot a Mediapart internetes oldal szivárogtatta ki pénteken reggel. Különösebb visszhangot nem is kapott volna a hír, ám a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón a francia államfőnek szegezték azt a kérdést, mit gondol nagykövete kiállásáról. Macron pedig erélyesen kelt ki, így: "egyáltalán nem osztom a nagykövet véleményét, semmilyen szempontból nem fogadom el Orbán Viktor politikai irányvonalát sem".

Macron (képünkön) reakciója gyors volt: Fournier utóda hivatalosan már csütörtök óta Franciaország budapesti nagykövete.

A Courrier D'Europe Centrale, közép-európai országokkal foglalkozó szakportál ugyanakkor azt írja, "nem tűnik úgy, hogy Fournier leváltásának közvetlenül köze lenne" a Mediapart által megszellőztetett levélhez, egyszerűen arról van szó, hogy lejárt a megbízatása.

Az utóbbi verziót erősíti, hogy a franciapolitika.com azt írta: Éric Fournier távozik Magyarországról, ugyanis a három éves mandátuma lejár. Fournier 2015-ben érkezett Magyarországra, és hetek, hónapok óta lehetett tudni, hogy távozik, erről ő maga is beszélt nyilvánosan.

Képünk forrása: AFP photo/Ludovic MARIN