Jack Lew, az Egyesült Államok pénzügyminisztere szokatlanul nyers hangon figyelmeztetni fogja az európai államokat, hogy kontinensük teljesen elvesztegetheti ezt az évtizedet, ha nem tesznek többet a gazdasági növekedés fellendítése érdekében. A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 hét végi értekezletére tervezett beszéd kiszivárogtatott részleteiből a Financial Times csemegézett.

A pénzügyér világossá fogja tenni, hogy a washingtoni vezetés szerint Európa kudarcot vallott a növekedés ösztönzésében. Az öreg kontinens országai nem tudták emelkedő pályára állítani gazdaságaikat, amivel azt kockáztatják, hogy elhúzódó stagnálás vagy visszaesés váltja fel a vérszegény GDP-bővülést. Az európai államok pozícióharcai, amelyeknek folyamatosan tanúi vagyunk - lásd például a költségvetési fegyelemmel  kapcsolatos "észak-dél" ellentétet -, nem szolgálják a G20 közös célját, azt, hogy a világgazdaságot fenntartható, kiegyensúlyozott növekedési pályára állítsák - áll a készülő beszédben.

Torkig vannak

Az Európai Központi Bank (ECB) támogató monetáris politikájával - az alapkamat alacsonyan tartásával és a pénzkínálat növelésével - erőteljes lépéseket tesz a növekedés ösztönzése érdekében, ám ez önmagában nem elég hatásos eszköz a cél elérésére. A nemzeti kormányoknak és a közös európai intézményeknek határozottan a tettek mezejére kellene lépniük, hogy megelőzzék a régió további hanyatlását. A világ nem engedheti magának, hogy Európa egy elveszett évtizedet éljen át.

Lew éles bírálata felfedi, mennyire elege van az USA vezetésének abból, hogy a világ többi hatalma megint Amerikától várja a világgazdaság fellendítését. Az Egyesült Államoknak kellene eljátszania a gazdaság motorjának szerepét, hogy a csütörtökön mondott többi országban is történjen végre valami. Más szóval már megint az amerikai fogyasztók bőkezű vásárlásainak kellene biztosítaniuk a keresletet más gazdaságok fellendüléséhez is

Hócipő

A washingtoni agytrösztökben attól tartanak, hogy Európa vergődése lefékezi az amerikai GDP bővülését is. Az amerikaiaknak tele van a hócipőjük azzal, hogy az európai államok - élükön Németországgal - nem hajlandóak költségvetési eszközökkel élénkíteni szunnyadó gazdaságukat. Az USA viszonylagosan jó helyzete miatt az utóbbi időben erősödött a dollár, ami keresztbe tehet az exportnak, ezért az amerikai pénzügyi vezetés elvárná a G20 országaitól, hogy erősítsék a világgazdasági keresletet.

A világ nem várhatja az USA-tól, hogy eljátssza annak az importőrnek a szerepét, amelyre mindenki számíthat, vagy hogy saját növekedésének gyorsításával húzza maga után a többi országot is - fejtegette egyik korábbi nyilatkozatában az amerikai pénzügyminiszter. Burkoltan üzent Japánnak is, amikor arról beszélt, hogy a kormányoknak a rendelkezésükre álló teljes fiskális, monetáris és strukturális eszköztárat bevetve kell harcba szállniuk a gazdaság élénkítése érdekében.

Patthelyzet

A tokiói vezetés ugyanis egyelőre csak az első két területen nyomult előre, a strukturális reformokkal - köztük a kereskedelem szabadabbá tételével, a vállalatok átláthatatlan, merev belső működésének fellazításával -, amelyeket gazdaságpolitikája harmadik pillérének tart, nem sokra jutott. A kormány el akarja halasztani a fogyasztási adó 8-ról 10 százalékra emelését, amelyet 2015 őszére terveznek, mert az adó idén tavaszi emelése (5-ről 8 százalékra) lefogta a növekedést. Ez azonban csupán egy újabb fiskális beavatkozás.

Az Obama-adminisztráció kezét megköti, hogy az egy héttel ezelőtti időközi választásokon teljesen ellenzéki irányítás alá került a kongresszus, ami megköti a kezét: még a korábbinál is csekélyebb lehetősége van gazdasági kezdeményezései elfogadtatására. Lew ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az oktatásba, a továbbképzésekbe, a kutatásba, a feldolgozóiparba és az infrastruktúrába akarnak állami pénzt nyomni. Ehhez kellene megnyerniük az ellenséges törvényhozás támogatását.