BUX
37954

Új gázártárgyalások jönnek

Hétfőn háromoldalú (orosz-ukrán-EU) egyeztetésre kerül sor az orosz-ukrán gázártartozás és gázárvita feloldásáról Brüsszelben - jelentette be vasárnap az orosz energiaügyi minisztérium.

MTI-Eco, 2014. június 8. vasárnap, 12:13

A hétfői lesz az ötödik, háromoldalú megbeszélés. Az előzőt június 2-án rendezték, azon az orosz és az ukrán energiaügyi miniszter, valamint Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa vett részt.

Szerdán a Gazprom újabb egy nappal, a jövő keddig meghosszabbította a júniusra igényelt orosz földgáz árának előfizetési határidejét. Ezt a döntést a két érintett cég szerdai berlini megbeszélésén hozták meg az ukrán fél kérésére, a jövő hétfő ugyanis ünnepnap Ukrajnában. A Naftogaz ukrán gázipari cégnek eredetileg e héten hétfőig kellett volna átutalnia a júniusra igényelt energiahordozó árát a Gazprom számára. A Gazprom vezérigazgatója hétfőn azonban bejelentette, hogy egy héttel meghosszabbították a határidőt, ameddig Ukrajnának előre át kell utalnia a júniusra szállítandó földgáz árát. Szerdán ezt az időpontot tolták ki további egy nappal. A Gazprom a felhalmozódott ukrán gázártartozás miatt döntött úgy nemrég, hogy júniustól előre kéri Ukrajnától a szállítandó földgáz árát. Az orosz állami energetikai cég közlése szerint Ukrajna az eddig leszállított földgázért jelenleg 4,455 milliárd dollárral (mintegy 999 milliárd forint) tartozik. Hétfőn a Naftogaz az idei év első negyedéves szállítások árát, mintegy 786 millió dollárt törlesztette, de Moszkva szerint a tavaly novemberi, decemberi mintegy 1,45 milliárd dollárnyi, valamint az idei áprilisi és májusi 3 milliárd dollárt kitevő adósságát még nem rendezte.