Új IMF-hitelt kaphat Ukrajna

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Ukrajna 14,9 milliárd dollárról szóló előzetes hitelmegállapodást kötött - jelentették be még szombaton, az után, hogy az IMF küldöttsége befejezte június 21-ike óta tartó megbeszéléseit Kijevben.
MTI-Eco, 2010. július 4. vasárnap, 12:26
Fotó:

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan még júliusban meghozza végleges döntését. A hitelösszeg elmarad az ukrán kormány által várt 19 milliárd dollártól, amiről hónapokon át tárgyalt az IMF illetékeseivel. Az IMF tavaly felfüggesztette az Ukrajnának szánt 16,4 milliárd dolláros hitelcsomag folyósítását, mert az akkori államfő, Viktor Juscsenko nem volt hajlandó költségvetési megszorításokat bevezetni.

Az IMF az új hitel megadásához azt várta, hogy Ukrajna határozottabb lépéseket tegyen államháztartási hiányának a csökkentésére.

Az IMF készenléti hitele nemcsak a költségvetés gondjainak az áthidalását segíti, hanem hozzájárul a befektetői bizalom erősítéséhez is. Erre különösen nagy szüksége van Ukrajnának, miután szerdán indul 1,3 milliárd euróra tervezett eurókötvény kibocsátásának road show-ja az Egyesült Államokban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa 913,2 millió euró (1,1 milliárd dollár) újabb hitelrészlet átutalásáról döntött Romániának, amelyet azonnal át is utaltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK