Új jegybankelnököt neveztek ki a közelben

Senad Softic közgazdászt nevezték ki a bosznia-hercegovinai központi bank elnökének kedden.
MTI, 2015. augusztus 11. kedd, 18:19
Fotó: Reuters

A Nezavisne Novine című boszniai lap internetes oldalának beszámolója szerint az új jegybankelnököt hat évre választották meg. Elődje, Kemal Kozaric tíz évig vezette a boszniai központi bankot, kedden járt le második mandátuma.

Kozaric tevékenységét szakmai körökben kimagaslónak minősítik, a politikai csatározások kereszttüzében is meg tudta őrizni a bank függetlenségét.

Senad Softic, a szarajevói egyetem közgazdasági karának tanára, krízismenedzsmentet oktat Szarajevóban és Zágrábban is. Tagja a legnagyobb bosnyák pártnak, a Bakir Izetbegovic bosnyák elnök vezette Demokratikus Akciópártnak (SDA). A boszniai jegybankot az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződést követően hozták létre.

Az egyezmény két entitásra osztotta Bosznia-Hercegovinát, az ország területének 51 százalékát kitevő, főleg bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két országrésznek külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de rendelkeznek a teljes államra vonatkozó vezetéssel is. A daytoni megállapodás azt is leszögezte, hogy minden állami beosztást a három államalkotó nép - a bosnyák, a horvát és a szerb - között kell elosztani, így a jegybankelnök kinevezését is nemzetiségi egyeztetések előzték meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK