Új katasztrófát ígér az elképesztő adóssághegy

A pénzügyi válság előtt felhalmozott adósság éppen úgy viselkedik mint egy lufi: ha az egyik oldalán összenyomják, akkor a másikon kitüremkedik. A hitelek éppen így vándorolnak egyik gazdasági szereplőtől a másikhoz és viszont - derül ki egy friss tanulmányból.
Napi.hu, 2015. február 6. péntek, 07:12
Fotó: Reuters

A világ sokkal nagyobb adóssághegy alatt nyög, mint amekkora a 2007-ben elindult pénzügyi válság előtt nyomta a vállát - idézi a Financial Times a McKinsey & Co. tanácsadó cég tanulmányának legfőbb tanulságát. A világ gazdasági szereplői - beleértve ebbe a magánszemélyeket, a vállalatokat (kivéve a bankokat) és a kormányokat is - 57 ezer milliárd dollárral, 200 ezer milliárd dollárra növelték tartozásaikat nyolc év alatt.

Ez azt jelenti, hogy az adósságok gyorsabban bővültek, mint a gazdaság. A tartozások állománya a világgazdaság GDP-jének 270 százalékáról 286 százalékára ment fel. A McKinsey 47 országot vett szemügyre, hogy kiderítse: teljesültek-e azok az elvárások, amelyek szerint a válság utáni törlesztéssel sikerült biztonságosabb szintre leszorítani az eladósodást. A tanácsadó cég szakértői azt találták, hogy a válasz nem, sőt...

Új módszerek kellenek!

A GDP-hez viszonyított adósságszint a vizsgált országok többsége esetén magasabb, mint a pénzügyi összeomlás előtt - derül ki a jelentésből. Ez felveti a kérdést, hogy nem gyengült-e meg vészesen a világgazdaság pénzügyi stabilitása? Úgy tűnik, hogy nagy a veszélye ennek, miután a régi válságkezelési módszerek nem bizonyultak hatásosnak. Egy jövendő válság megelőzése új megközelítést igényel - vélik a McKinsey szakértői.

Az adósság növekedésének közel feléért a feltörekvő országok a felelősek, a bővülés harmada azonban abból adódott, hogy emelkedett a fejlett országok államadóssága. A háztartások szintén növelték hiteleiket - ez alól kivételt képez néhány olyan ország - például Írország és az USA -, ahol sokan nagyon megégették magukat a pénzügyi válságban. Hollandiában, Dél-Koreában, Kanadában, Ausztráliában, Malajziában és Thaiföldön azonban veszedelmesen eladósodott a lakosság. Jó hír, hogy a pénzügyi szektor intézményei csökkentették a GDP-hez viszonyított tartozásaikat a válság óta.

Az eladósodás növekedése 2007-2014* (a GDP %-ában)
Írország172
Görögország103
Portugália100
Kína83
Spanyolország72
Svédország68
Franciaország66
Japán64
Hollandia62
Olaszország55
Ausztrália33
Brazília27
Oroszország19
Németország8
India0
Argentína-11
*a háztartások, a vállalatok (kivéve a pénzügyi szolgáltatók) és az államok adóssága, a fejlett országok és Kína esetén 2014 utolsó negyedévében, a többi országnál 2013 utolsó negyedében
Forrás: Financial Times

A McKinsey elemzői nem látják jelét annak, hogy az adósság növekedésének folyamata irányt váltana. Az egész olyannak látszik, mint egy luftballon - magyarázza Richard Dobbs, a tanulmány egyik szerkesztője. Ha az egyik oldalán megszorítják, akkor a másikon kitüremkedik, azaz ha valamelyik gazdasági szereplő mérsékli hiteleit, akkor egy másik adóssága nő.

Kína teljes GDP-hez viszonyított adósságállománya négyszeresére ugrott 2007 óta, és elérte a bruttó hazai termék 282 százalékát - tér át a világ legjelentősebb országainak elemzésre a jelentés. Ez magasabb az USA hasonló mutatójánál, igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk a pénzügyi szektort, akkor még mindig az amerikai adat a nagyobb. A McKinsey is felhívja a figyelmet a sokak által emlegetett veszélyekre Kínával kapcsolatban: az ingatlanbuborékokra, a helyhatóságok túlzott részvételére a gazdaság finanszírozásában, illetve a gyorsan növekvő árnyék-bankrendszerre, amely a szabályozott és ellenőrzött pénzügyi szektoron kívül működik.

Fecseg a felszín

Az összegző megjegyzések között a McKinsey szakértői megemlítik, hogy a magas adósságszint megnehezíti a központi bankoknak monetáris politikájuk normalizálását. Ha ugyanis feladják a pénzteremtést, hitelkínálat bővítését, és emelnék a hitelköltségeket, akkor a gazdaság szereplői nem tudnának vállalható áron finanszírozási forráshoz jutni.

Az eladósodás a strukturális problémák egyik megjelenés formája - állítja erre reflektálva Charles Dumas a Lombard Street Research kutatóintézet közgazdásza utalva arra, hogy törleszteni az tud, akinek vannak bevételei. Ahhoz viszont, hogy a vállalatok és a háztartások jövedelemhez jussanak, egészséges versenyképes gazdasági szerkezetre van szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lzperx, 2015.02.08 19:24

Ray Dalionak van egy félórás oktatóvideója Így működik a gazdaság, vagy épp a válság címmel az index.hu-n. Ebben az adósságválság leküzdésének eszközeit taglalja. A végén egy hármas megállapítást tesz:
- jobban növeld a bevételed mint az adósságod
- jobban növeld a jövedelemtermelő képességed, mint a bevételed(versenyképesség)
- hosszú távon csak a jövedelemtermelő képesség számít

Az adósságválság leküzdésének eszközei pedig a kiadások csökkentése, vagyon átcsoportosítás szegénytől gazdag felé, adósság elengedés, pénznyomtatás. Azt tarja fontosnak, hogy ez megfelelő kombinációban és lehető leggyorsabban történjen, hogy minél kevesebb legyen az elvesztegetett idő. Ezt nevezi gyönyörű tőkeáthelyezésnek. USA-ban használják az adósságteher fogalmát(adósságszolgálat és jövedelem aránya) és a fenti eszközöket azért vetik be, hogy ez csökkenjen, hogy beinduljon a fogyasztás. A kitörés a jó kombinációtól(társadalom függvénye) függ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.08 17:30

@troll: tehát az ilyen aranyköpések, hogy a világ el van adósodva, óriási marhaságok.

Válasz:::http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/percenkent_szazezer_dollart_keresnek_a_leggazdagabbak.593241.html

Soha nem élt még annyi milliárdos a világon, mint most - írja a CNBC egy friss jelentés alapján. Tavaly 222 fővel nőtt a milliárdosok száma a világban, már meghaladja a 2000 főt.

Összvagyonuk eléri a 6700 milliárd dollárt, ami több mint Japán és Dél-Korea együttes GDP-je.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.02.06 13:24

a világ netto adóssága mindig nulla, hiszen minden dollár adósságra jut egy dollár követelés.

tehát az ilyen aranyköpések, hogy a világ el van adósodva, óriási marhaságok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.02.06 11:31

"törleszteni az tud, akinek vannak bevételei. Ahhoz viszont, hogy a vállalatok és a háztartások jövedelemhez jussanak, egészséges versenyképes gazdasági szerkezetre van szükség."

És akkor most jöhet a válasz a kérdésre: Miért is gond, ha Magyarországnak be kell tartania a 3%-os deficit-előírást?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html