Paczolay Pétert abszolút többséggel, 179-ból 91 támogató szavazattal választották meg az Európa Tanács bírói testületébe. Kilenc évre szóló megbízatása február 1-jén kezdődik.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatala volt vezetője, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora, jelenlegi római nagykövet.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja, a részes államok által előterjesztett, három jelöltet tartalmazó listából.

Az Európa Tanács elvárásainak megfelelően nemzeti szinten egy szakmai bizottság választja ki a jelölteket a pályázatok elbírálását követően. A strasbourgi székhelyű EJEB magyar bírája eddig Sajó András volt.

A kormány augusztus végén Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Schanda Balázst és Tallódi Zoltánt, az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettesét jelölte az Európa Tanácsban Magyarország következő strasbourgi bírájának - írta korábban a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

A jelölés módja ellen tiltakozott az MSZP és több jogvédő szervezet is. Szeptember közepén a kabinet bejelentette, hogy pályázatot hirdet az EJEB magyar bírói posztjának betöltésére. A pályázatot a Hivatalos Értesítőben tették közzé, és a korábban közzétett jelöléseket visszavonták.