Új magyar bírót választott az Emberi Jogok Európai Bírósága

Paczolay Pétert választotta az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) magyar bírói posztjára az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kedden.
MTI, Napi.hu, 2017. január 24. kedd, 20:15
Fotó: Napi.hu

Paczolay Pétert abszolút többséggel, 179-ból 91 támogató szavazattal választották meg az Európa Tanács bírói testületébe. Kilenc évre szóló megbízatása február 1-jén kezdődik.

Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi elnöke, a Köztársasági Elnöki Hivatala volt vezetője, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora, jelenlegi római nagykövet.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíráit az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja, a részes államok által előterjesztett, három jelöltet tartalmazó listából.

Az Európa Tanács elvárásainak megfelelően nemzeti szinten egy szakmai bizottság választja ki a jelölteket a pályázatok elbírálását követően. A strasbourgi székhelyű EJEB magyar bírája eddig Sajó András volt.

A kormány augusztus végén Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Schanda Balázst és Tallódi Zoltánt, az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Büntetőjogi és Emberi Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettesét jelölte az Európa Tanácsban Magyarország következő strasbourgi bírájának - írta korábban a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

A jelölés módja ellen tiltakozott az MSZP és több jogvédő szervezet is. Szeptember közepén a kabinet bejelentette, hogy pályázatot hirdet az EJEB magyar bírói posztjának betöltésére. A pályázatot a Hivatalos Értesítőben tették közzé, és a korábban közzétett jelöléseket visszavonták.

HOZZÁSZÓLÁSOK