Új miniszterelnök-jelöltet kell állítani Olaszországban? - Az államfő hallgatása sokatmondó

Sajtóértesülések szerint az olasz államfő fenntartással fogadta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös miniszterelnök-jelöltje nevét, és cserét javasolt a pénzügyminiszter-jelölt esetében is - adta hírül az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 22. kedd, 20:47
Fotó: Pixabay

Az olasz sajtó információi szerint egyáltalán nem biztos, hogy Sergio Mattarella államfő igent mond Giuseppe Conte nevére, akit az M5S és a Liga közösen nevezett meg a két párt miniszterelnök-jelöltjeként. Erre utalt már az is, hogy az államfő nem hívatta magához azonnal Giuseppe Contét, és a római elnöki palota továbbra sem közölte, hogy Sergio Mattarella mikor kívánja őt fogadni.

Ellenzéki források szerint az államfő hallgatása egyértelműen arra utal, hogy Giuseppe Conte miniszterelnöki esélyei csökkennek. Az államfő sohasem titkolta, hogy nem osztja az M5S-Liga elképzeléseit egy "súlytalan" miniszterelnökről, akire feladatként majdnem kizárólag a két párt kormányszerződése pontjainak végrehajtása vár. Az Olaszországban és külföldön sem ismert jogász Giuseppe Conte úgy tűnik, nem nyerte el az Sergio Mattarella tetszését, aki egykori alkotmányjogászként a mindenkori miniszterelnök alkotmány biztosította hatásköreit és függetlenségét igyekszik védelmezni.

Ha Sergio Mattarella valóban jelöltváltást szorgalmazott, ez Luigi Di Maio, az M5S vezetője esélyeit növelheti, aki pártja miniszterelnök-jelöltje volt, de a Ligával kötött kormányszerződés értelmében hátralépett. Luigi Di Maióval a márciusi választásokon legtöbb szavazatot szerző párt, az M5S juthatna a kormánypalotába "igazi" politikus kormányfővel.

Elemzők emlékeztettek, hogy Matteo Salvini, a Liga vezetője eddig mindig nemet mondott arra, hogy Luigi Di Maio legyen a miniszterelnök, de ezen a ponton vagy beletörődik, vagy az utolsó pillanatban felborítja a több mint két hónapja tartó kormányalakítást. Hacsak ezért cserébe a Liga nem kér még több és még jelentősebb miniszteri tárcákat. Azt hallani, a Liga kaphatja meg a pénzügyminisztériumot, miután Sergio Mattarella fenntartásait fejezte ki az M5S jelöltje, a 82 éves Paolo Savona euróellenes közgazdásszal szemben is. A Ligáé lehetne a titkosszolgálatok vezetése is.

Luigi Di Maio miniszterelnöksége több szempontból is megoldást jelentene: az atlanti külpolitikát hirdető M5S vezetője eloszlathatja a nyugati szövetségesek aggodalmait.

Vélemények szerint miközben Luigi Di Maio és Matteo Salvini folyamatosan azt ismétli, hogy minden készen áll a kormányzásra, az olaszországi kormányalakítási folyamat legnehezebb órái zajlanak.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.22 22:57

The Italian crisis is far from over and the concept of their "mini-BoT" parallel currency is throwing up some very red flags about the future of the European Union...

You just have to know where to look.

As Bloomberg's Tasos Vossos notes, a gauge of euro re-denomination risk (based on the so-called 'ISDA Basis' in Italy's credit default swaps) blew out.

What's more, redenomination risks are spreading as the measure widened in Portugal, Spain, and in France to a lesser extent, according to CMAN data.

As parallel currencies and debt-cancellation become serious discussion points for an Italian government, so European break-up risk is resurging.


https://www.zerohedge.com/news/2018-05-22/most-important-chart-watch-italy


EUR-CHF:

https://finance.yahoo.com/quote/EURCHF=X?p=EURCHF=X&guccounter=1


ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.05.22 22:30

Lopják az eredményt, pont mint a Brexitet. A süllyedő Titanic kapitánya, miután az összes asztalterítőt elhasználta, most az utasokról lerángatott ruhadarabokkal próbálja betömni a léket, folyamatosan ócsárolva az időben lelépett mentőcsónak utasait, mintha az rajta bármit is segítene, a hajó bárzenekara századszor is belevág az egyetlen általuk ismert, ócska nótába, a közönség eszelősen táncol, a kapitány új kormányost jelent be őrjöngve, a víz már bokáig ér, már térdig...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.05.22 21:58

Nincs meglepetés! Az USE ügynökei minden országban a zemberek akarata ellenében ténykednek, mint most az olaszoknál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html