A japán kormány második pótköltségvetésében 230 milliárd jent (2,8 milliárd dollár) szán a márciusi természeti katasztrófában súlyosan megsérült fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a Tepco áramszolgáltató támogatására, illetve a radioaktív szennyezés mértékének és kiterjedtségének ellenőrzésére - jelentette a Bloomberg a tokiói pénzügyminisztérium tervezetére hivatkozva. Az összes részletet még nem hozták nyilvánosságra a kétezer-milliárd jenes büdzsékiegészítés felhasználásáról, a forrásról annyit tudni, hogy a márciusban végződött előző adóévről megmaradt 1,8 ezer milliárd jen adóbevételt fel akarják használni. A várható kiadásokra utal, hogy a kormány az elmúlt hetekben már benyújtott egy törvénytervezetet, amelynek alapján létrejöhet egy 120 milliárd jen felett rendelkező alap az atomkatasztrófával összefüggő kártérítések kifizetésére. További 78 milliárd jent szánnak a sugárzás miatt egészségkárosodást szenvedett embere kezelésére.

A lerombolódott erőművet a katasztrófa óta eltelt három hónapban nem tudta megnyugtatóan ellenőrzése alá vonni a Tepco. A létesítmény elszigetelésének költsége összesen elérheti a 20 ezer milliárd jent, a 20 kilométeres körzetében élő emberek - akiknek el kellett hagyniuk lakóhelyüket - kompenzálása 630 milliárd jenbe kerülhet, amelyet tíz év alatt kell kifizetni. Ezeknek a kiadásoknak egy része is jelentkezik a következő hónapokban. A pótköltségvetésben 80 milliárd jent szánnak azoknak a családoknak a kisegítésére, amelyek eleve eladósodottak voltak, ám a földrengés és a cunami miatt további hiteleket kell felvenniük. Emellett forrásokat kell találni a lehetetlen helyzetbe kerül kisvállalkozások támogatására is.

A legnagyobb falat azonban nyilvánvalóan az infrastruktúra helyreállítása. Az ebben keletkezett károk értékét 16,9 ezer milliárd jenre teszi a kormánykabinet irodája. Tokió az első pótköltségvetésben négyezer-milliárd jent fordított elsősorban ideiglenes lakások építésére, illetve romeltakarításra. A második csomag elfogadása, a költségvetési hiányt finanszírozó kötvénykibocsátás jóváhagyása, illetve egy a megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos jogszabály megszavazása után lemond a kormányfő, Kan Naoto. Ezt tegnap jelentette be - távozására a tavaszi bizalmatlansági szavazás alkalmával tett ígéretet, mert csak ezen az áron tudta elkerülni, hogy pártjának parlamenti képviselői hozzájáruljanak elmozdításához.