Nicola Sturgeon, aki Hollywood és a Broadway egyik legsikeresebb skót sztárjával, Alan Cumming színésszel az oldalán tett kampánykörutat a legnagyobb skót városban, az egymást követő választói gyűlések után, hétfőn este újságíróknak kijelentette: nem kétséges, hogy az elszakadást pártolók "teljes lendületben" vannak, ám ez sem jelenti azt, hogy máris megnyerték a jövő csütörtökön esedékes népszavazást.

Eddig "egy nagyon biztató" közvélemény-kutatási adat mutatta, hogy a skót függetlenség hívei vezetnek, de egy másik ugyanakkor az elszakadást pártolók valamelyes hátrányát jelezte - hangsúlyozta a skót miniszterelnök-helyettes. A hétvégén az egyik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov felmérése mutatott ki minimális támogatottsági előnyt a függetlenségpárti tábor javára, először a népszavazási kampány kezdete óta.

Sturgeon társaságában járta Glasgow választókerületeit hétfőn Cumming, aki - mivel New Yorkban él - nem voksolhat a népszavazáson, ám az egyik glasgow-i lakótelepen megtartott gyűlésen, az összegyűltek óriási ovációja közepette kijelentette: a maga részéről biztosra veszi, hogy jövő csütörtökön a skótok többsége a függetlenségre szavaz. A skót színész - arra az újságírói felvetésre, hogy a függetlenséget pártolók hirtelen előretörésére a font és a skót nagyvállalatok részvényei komoly árfolyam-veszteségekkel reagáltak hétfőn - azt mondta: ezen a népszavazáson nem pénzügyi, hanem egyéb értékekről kell dönteni, olyan értékekről, amelyek szintén veszélybe kerülhetnek, ha a skótok nem szavaznak igennel a függetlenségre.

A kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) támogatói között tudhatja Sir Sean Connery világhírű skót színészt is, ám a 84 éves világsztár nem vesz részt személyesen a függetlenségi kampányban.