Új ötlet: be az oroszokkal a NATO-ba és az EU-ba

Oroszország és a Nyugat viszonyának megromlása műbalhé, amelyet a moszkvai vezetés gerjeszt, hogy elterelje a figyelmet a kleptokratikus politikai-gazdaság rendszerről - mondta Mihail Hodorkovszkij orosz mágnás, akit Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése után meghurcoltak.
Napi.hu, 2015. június 21. vasárnap, 17:35
Fotó: MTI/EPA

Vlagyimir Putyin orosz államfő mesterségesen élezte ki Oroszország és a Nyugat viszonyát, hogy megvédje az országot vezető elitet, elterelje a figyelmet a korrupt politikai és gazdasági rendszerről - jelentette ki Mihail Hodorkovszkij mágnás, aki jelenleg saját jól felfogott érdekében Svájcban él. A kapcsolatok lehűtése azoknak az orosz vezető csoportoknak az érdeke, amelyek meg akarják tartani hatalmukat - húzta alá az Atlantic Council kutatóintézet fórumán, amelyről a Moscow Times tudósított.

A tolmács segítségével megszólaló orosz üzletember szerint ezeknek az embereknek mindenképpen szükségük van egy ellenségre, amelynek felmutatásával elterelhetik az utca emberének figyelmét viselt dolgaikról. Nem csupán a mindent behálózó korrupcióról, hanem a hatalom kétbalkezes működéséről.

Hodorkovszkij valaha Oroszország leggazdagabb embere volt. Vállalata, a Jukosz több olajat hozott a felszínre, mint amennyit Katarban termeltek. Putyin hatalomra kerülése után adóelkerülés vádjával perbe fogták, cégét tönkretették, majd beolvasztották az egyik állami olajvállalatba, őt magát elítélték, és Szibériai börtönökben tíz évig fogva tartották. Elnöki kegyelemmel - több másik ellenzékivel együtt - a 2014. januári szocsi téli olimpia előtt szabadon engedték. Egyben azt tanácsolták neki, hogy ne maradjon hazájában.

Sajnálatos módon szóba sem jöhet semmilyen stratégiai átrendeződés, amíg Putyin a hatalomba marad - véli az üzletember, aki elhárította azt a kérdést, hogy indulna-e egy jövendő oroszországi államfő-választáson. Ugyanakkor úgy véli, hogy előbb-utóbb hatalomváltás lesz az országban, és a Nyugatnak fel kell készülnie arra, hogy gyorsan integrálja Oroszországot a világrendszerbe. Ezt úgy teheti meg, hogy felveszi az oroszokat NATO-ba és az EU-ba.

Hodorkovszkij arról is beszélt, hogy Putyin érdeke az Ukrajna délkeleti részén kialakult konfliktus befagyasztása. Szerinte az Egyesült Államoknak nem szabadna fegyverekkel segítenie a kijevi rezsimet, mert azzal szükségtelenül elmélyítené a válságot. Az orosz kisemberek többsége ma is azt hiszi, hogy ebben a harcban Oroszország és az USA áll szemben egymással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Temerdek, 2015.06.21 22:48

Hodorovszkij ötletének az egyik fele (Oroszo. integrálása az EU-ba) teljesen jó. Ezzel Európa határa Vlagyivosztokig terjesztődne ki. Óriási nyersanyagkészletek, munkaerő, és piac nyílna meg.
sajnos jelenleg erre kicsi az esély, mert az európai vezetők inkább csak bábok, nincs szuverén hatalmuk egy ilyen döntéshez. Így viszont Kína határa fog előrejönni Donyeckig, és akkor Európának annyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2015.06.21 22:45

@Helianthus: "Hihetetlen, hogy Putyin képes volt kirobbantani az Ukrajnai konfliktust"
Érdekes én erre nagyon másként emlékszek. Az USA kihasználva az olimpiai békét meghekkelte az ukrán hatalmat. Putyin türelmesen kivárta a pénteki olimpiai záróceremóniát, azután odacsapott. Tévedek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lzperx, 2015.06.21 20:42

Lenint valóban a németek pénzelték és küldték haza, hogy az oroszok kiszálljanak az I. világháborúból. Ez így is lett, de a németek a Breszt-litovszki béke során nagy területekről mondatták le az oroszokat és ezért nem tudták átcsoportosítani teljes haderejüket(féltek Tőlük) a nyugati frontra, ami egyik oka volt a vereségüknek.
Az oroszok ciklikusan hol küzdenek Európával, hol a jó barátjuk. Számomra nagyon tetszene egy ilyen megközelítés, ugyanis Európában azért voltak háborúk mert az azt alapító nagyhatalmak nem tudtak megegyezni. Ha ez kiegészül még egy gazdasági együttműködéssel(mostanában így birkóznak) szép világ lehetne(sajnos egyelőre illuzórikus).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bissone, 2015.06.21 19:08

Ez már egyszer megtörtént akkor az embert Leninnek hívták.
Külföldről osztotta az eszet, majd hazatért óriási összegek álltak a rendelkezésére csak úgy hirtelen mint a nincstelen festőnek aki épp akkor rótta Bécs utcáit, ja és ő is hirtelen talált egy feneketlen kutat.

Emberünk Lenin forradalmat gerjesztett, legyengítette Oroszországot. Majd jött egy háború és majdnem annyi lett a nagy országnak. A telet nem lehet lefizetni ugyebár.

Kell egy ember aki megint legyengítheti a nyersanyagbányát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.06.21 18:53

Ez az amber egy közönséges bűnöző, ugyan adóügyek miatt csukták le, mint Al Caponét, de mindenki tudja hogy gyilkosságok tapadnak a kezéhez. Emberiességből engedték ki a haldokló anyjához, ezt igazi patkányként azzal hálálja meg, hogy azóta is uszit Putyin ellen. És persze szervezkedik, hatalomváltást vizionál, amelyet igazi mániákus pszichopataként próbál megszerezni. Az olyan apróságok, hogy pl. senki se választaná meg, ebben természetesen a legkevésbé sem zavarják, ahogy a pszichopatákat általában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html