Az eddigieknél sokkal biztonságosabbnak szánt bankjegyek bevezetését tavaly novemberben jelentette be az Európai Központi Bank (ECB), az első forgalomba kerülő címlet, az új öteurós részletes dizájnját ma délután mutatta be a frankfurti régészeti múzeumban, az "Az euró új arca" megnyitóján Mario Draghi, az ECB elnöke. A mitológiai Európéról elnevezett sorozat közös biztonsági eleme a föníciai királylány egy ókori ábrázolása lesz, amelyet egy a Louvre-ban őrzött, több mint kétezer éves vázáról vettek át. Minden bizonnyal ez lesz a jövőben a legismertebb ókori ábrázolás, hiszen ezt építik be mind a bankjegyek vízjelébe, mind a rajtuk levő ezüstös csík hologramjába.

Aki a papírpénz valódiságát annak megmozgatásával akarja ellenőrizni, az az ezüstcsíkon Európé képét látja megjelenni, aki pedig a fény felé tartja a bankjegyet, az a vízjelben láthatja majd ugyanazt (együtt egy ablak képével, valamint az adott pénz értékjelzésével). A hamisítók dolgát azzal is megnehezítették a tervezők, hogy az értéket jelölő fényes szám változtatja a színét: a legkisebb címleten levő 5-ös például smaragdzöldről mélykékre vált, ha a bankjegyet fel-le mozgatják. Az új pénzek két szélén kidomborodó rövid vonalakat helyeztek el, így a látássérültek is könnyebben felismerik, ezen kívül az öteuróst - mint az egyik leggyakrabban használt bankjegyet - speciális bevonattal is tartósabbá tették.

Kép: Reuters

Az új papíreurók fokozatosan kerülnek forgalomba: a most prezentált öteurós idén május 2 -án jelenik meg, utána emelkedő sorrendben jön a többi (kibocsátásuk időpontját nem hozták nyilvánosságra). A címletekben nem lesz változás - derül ki az ECB közleményéből - , vagyis továbbra is megmarad a sokat támadott 500 eurós, amelyről számos szakértő véli úgy, hogy túlságosan megkönnyíti a fekete pénzek mozgatását. Nem változik az egyes címletek megszokott színe, illetve rajzolata sem: a hétféle euróbankjegyen az Európé-sorozatban is a klasszikus ókoritól a XX. századiig terjedő építészeti motívumok lesznek majd. Újdonság viszont a cirillbetűk felbukkanása, miután Bulgária 2007 óta az EU tagja (az eurón nem csak a valutaövezet országait, illetve azok jegybankjait jelölik meg).

Az első sorozat bankjegyei kezdetben az új bankjegyekkel párhuzamosan lesznek forgalomban - áll az ECB közleményében - , majd fokozatosan bevonják őket, végül pedig elveszítik törvényes fizetőeszköz státusukat, de a nemzeti központi bankoknál korlátlan ideig be lehet majd őket váltani.