Új régiós gazdasági tengely alakul - Magyarország nélkül

Kiemelkedően szoros kapcsolat van kialakulóban Lengyelország és Litvánia között. A litván exportőrök például többet exportálnak a lengyel piacra, mint Németországba.
Barabás Júlia, 2018. február 20. kedd, 06:40
Fotó: Reuters

Litvánia fő kereskedelmi partnerei között a lengyelek a harmadik helyen állnak, mind az export, mind az import tekintetében - idézte a Rzeczpospolita a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatait. A litván kivitel kilenc százaléka százaléka jutott Lengyelországba két évvel ezelőtt, ami több a német piacra került 7,8 százaléknál. A célországok között az első helyen Oroszország áll 13 százalékkal, a második Lettország 10 százalékkal.

Ami a másik irányt, a lengyel kivitelt illeti, az export 11 százaléka kerül Litvániába, csak az oroszok és a németek előzték meg a litvánokat. A lengyel export értéke Litvániába tavaly 11 hónap alatt elérte a 11,54 milliárd zlotyt, az import onnan 6,3 milliárd zlotyt tett ki.

A lengyel vállalkozók a legnagyobb befektetők közé számítanak Litvániában. Az ottani adatok szerint a közvetlen lengyel beruházások értéke 728,2 millió euró, e tekintetben csak Svédország (2,48 milliárd euró), Hollandia (1,67 milliárd euró), Németország (1,22 milliárd euró) és Norvégia (898 millió euró) előzte meg a lengyeleket. Ugyanakkor az összesített litván beruházások értéke Lengyelországban 2016 közepén 307,2 millió euró volt, a litván beruházók több pénzt vittek Hollandiába és Lettországba.

Lengyelországot és Litvániát stratégiai energetikai és szállítási érdekek kötik össze. Ezek közé tartozik a két ország közötti gázvezetékrendszer fejlesztése és a Rail Baltica vasútvonal kiépítésének terve. A varsói tőzsdén négy litván cég szerepel és azt pletykálják, hogy a legnagyobb balti utazási iroda, a Novaturas is meg akar jelenni a parketten.

A fotó forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly621, 2018.02.20 07:33

Mikor ezt a sületlenséget leírta Ön, kedves Júlia, ránézett a térképre? Nemde kerülte a töriórákat akkor, amikor ennek a térségnek a történelmét tanították, lengyel-litván unióstul, baltikumi Hanza-városostul, stb.? A Jagellók pl. litván származásúak voltak, köztük a mi marháink által kényszerűen magyar királynak megválasztott Dobzse László és a Mohács melletti Csele patakba belefulladt fiacskája is. És a mai litván főváros, Vilniusm, Wilno (Wilna) néven Lengyelország része volt, amikor a Curzon-vonal volt a keleti határ. Éppenséggel a Molotov-Ribbentrop paktum hozadéka volt az is, hogy Vilnius visszakerült a litvánokhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html