Új rekordon az amerikai szövetségi adósság

A múlt hét végére első ízben 17 ezer millárd dollár fölé, 17,08 ezer milliárd dolláros új rekordra emelkedett az amerikai szövetségi kormányzat adóssága - jelentették az amerikai pénzügyminisztériumban.
MTI-Eco, 2013. október 20. vasárnap, 20:13
Fotó: Napi.hu

Az amerikai kormány és a törvényhozás múlt héten elért megállapodása szerint jövő február 7-ig felfüggesztik a szövetségi adósságkorlátot. A limitet akkor elvileg emelni kellene új törvénnyel, de ennek híján is a pénzügyminisztérium, rendkívüli felhatalmazásokkal, e dátum után is jó ideig törlesztheti az adósságot.

Május óta - amikor, szintén több hónapos felfüggesztés után, életbe lépett a múlt héten lejárt, 16,999 ezer milliárd dolláros adósságplafon - a pénzügyminisztérium óvatosságból 16,7 ezer milliárd dollár körül tartotta az adósságot, de ez csak fontos finanszírozások elhalasztásával sikerült.

A korlát múlt heti felfüggesztés után a pénzügyminisztérium feltöltötte mindenekelőtt a szövetségi nyugdíjprogramokat és más állami alapokat, és ettől két nap alatt új csúcsra nőtt az adósság.

HOZZÁSZÓLÁSOK