Új stratégiával állt elő Brüsszel - Így védené az EU az állampolgárait

Az Európai Bizottság (EB) közzétette a 2015–2020 közötti időszakra szóló európai biztonsági stratégiát, amely konkrét eszközöket és intézkedéseket határoz meg annak végrehajtása érdekében.
Napi.hu, 2015. november 17. kedd, 17:08
Fotó: MTI/EPA

Az Európai Bizottság közzétette a 2015-2020 közötti időszakra szóló európai biztonsági stratégiát, amely támogatja a tagállamok együttműködését a biztonsági fenyegetések kezelése terén, és fokozza közös erőfeszítéseinket a terrorizmus, szervezett bűnözés és számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemben - közölte az uniós testület.

Ez a stratégia nemcsak a közelmúltbeli tragikus eseményekre adott válasz, hanem a közös biztonsági stratégiánk megújítása egy olyan új politikai és jogi környezetben, ahol mindannyian egyetértünk abban, hogy meg kell bíznunk egymásban, hatékonyan együtt kell működnünk és információt kell cserélnünk a kialakuló fenyegetések kezelése céljából. A stratégia konkrét fellépéseket határoz meg, amelyek ezeket a fő elveket átültetik a gyakorlatba: egy sor erőteljes intézkedést, amelyek a megelőző fellépésektől a védelemig, felderítésig és bűnüldözésig terjednek - mondta Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztosa.

Jobb és szorosabb együttműködés érdekében az Európai Bizottság három prioritást jelöl meg:

  • a terrorizmus megelőzése és a radikalizálódás megfékezése;
  • a szervezett bűnözés elleni küzdelem;
  • a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem.

A kiemelt fellépések között a bizottság említi

- A radikalizálódás megfékezését. Ennek érdekében az EB létrehoz egy kiválósági központot, amely a 2011-ben létrehozott uniós szintű átfogó hálózatra, az uniós radikalizálódás-tudatossági hálózatra (RAN) építve gyűjti és terjeszti a radikalizálódás elleni küzdelemmel kapcsolatos szakértelmet. Megerősítve ezzel a radikalizálódás és a helyi szintű erőszakos szélsőségesség megelőzésével közvetlenül foglalkozó szakemberek közötti tapasztalatcserét.

- A terrorizmusról szóló kerethatározat frissítését. Az EB szerint a külföldi harcosok jelenségének kezelése céljából koherensebb jogi keretet kell biztosítani. Ez fokozottabb együttműködést tesz lehetővé ebben a témában a harmadik országokkal.

- A bűnözők finanszírozásának visszaszorítását. Megerősítik az európai illetékes hatóságok közötti együttműködést (különös tekintettel a nemzeti pénzügyi információs egységekre, amelyek összeköttetést kapnak az Europollal). A bizottság ezen túl felméri, hogy szükség van-e új jogszabályokra a terrorizmusfinanszírozás visszaszorítása és a bűncselekményekből származó vagyon elkobzásának javítása érdekében.

- Az informatikai ágazattal folytatott párbeszéd fokozása. Az EB 2015-ben uniós szintű fórumot indít a fő informatikai vállalatokkal az interneten és a közösségi médiában folytatott terrorista propaganda megfékezése és bűnüldöző hatóságok új titkosítási technológiákkal kapcsolatos aggályainak kezelésére szolgáló módszerek felkutatása érdekében.

-  A lőfegyverekre vonatkozó jogi keret megerősítését a lőfegyverek illegális kereskedelmének és a hatástalanított lőfegyverek éles lőfegyverekké alakításának kezelése, harmadik országokkal közös normák kialakítása, több információ megosztása és a velük folytatott együttműködés fokozása érdekében.

- A számítástechnikai bűnözés elleni küzdelemhez rendelkezésre álló eszközök megerősítése: prioritást élvez az online bűnügyi nyomozás akadályainak, például a joghatósági problémáknak a felszámolására irányuló módszereknek, és az internetalapú bizonyítékokhoz és információkhoz való hozzáférés szabályainak a megállapítása.

- Az Europol kapacitásának növelése, többek között egy Európai Terrorizmusellenes Központ létrehozása, amely segíti az uniós ügynökséget abban, hogy fokozottabban támogassa a külföldi terrorista harcosok, a terrorizmusfinanszírozás, az erőszakos szélsőséges online tartalom, és a lőfegyverek tiltott kereskedelme elleni tagállami fellépéseket.

A bizottság egyik fő prioritása az információcsere, a rendőrségi és igazságügyi együttműködés, valamint a képzés és kutatás terén rendelkezésre álló eszközök teljes körének végrehajtása lesz. Hangsúlyt helyeznek a függőben lévő javaslatok, például az uniós utas-nyilvántartási adatállományról szóló irányelv és az adatvédelmi reform megvalósítására is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.19 19:41

@lauda: Pofázunk, pofázunk, de nem cselekszünk!!! Ez Brüsszel!!!..drogosoktól mit vársz ?????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.19 19:18

@lomb: "Arról nem tehetek, hogy maga nem érti a világ folyását,"

Üdvözlet Blama2... Nem nem... ezért iszom a szavaid, hogy tanuljak... de te nem tanítasz, csak szapulsz engem, szegény én.

"Azt már nagyobb bajnak érzem, hogy ennek ellenére - a tudásbeli hiányosságai mellett - mégis főbírónak (vagy kisbírónak) képzeli magát, aki megfellebbezhetetlen ítéletet hirdethet."

Karaktergyilkos vagyok csak... Minden komplett idióta ősellensége itt... a tied is? Nem gondolkodtat el? Nem, gondolom...

Sosem állítottam hogy mindent tudok... Csak a pszichológiai ismereteim jók... Próbálom kezelni a hozzád hasonló agymosott pártkádereket... kevés sikerrel...

Figyelj lombblama, attól hogy magázódsz itt mindenkivel, se több eszed nem lesz, se intelligensebb nem leszel. A magázódásod, és a benyögéseid színvonala meg aztán végképp nevetséges színben tüntetnek fel téged... A mentorod, az eredeti Blama (Bulémia) is abbhagyta a magázódást, jobban is áll neki az új stílusa.

Szóval bocs, de én tegezlek, mert különösebben tiszteletre méltó nem vagy... Nem haragszol, ugye?

Üdv: a Boszorkánymester (látom google fordítod van, papa... :-) na ezért kapsz egy pirospötyit)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.11.19 17:44

@Bulemia: Ez tetszik a liberálbolsevik csicskákban!

Az elfogadás, a nagyfokú tolerancia, a más véleményének tiszteletben tartása!
vagy a liberálbolsevik csicskák - mint blamuci - nem rendelkeznek eme erényekkel?

NEM!

A liberálbolsevik csicskák - mint gazdáik - megmondják, sőt, kinyilatkoztatják, mi lehet "kedves" az egyszerű halandónak, mit KELL gondolnia, hogyan KELL cselekednie az egyszerű halandónak!

Szép, "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.11.19 17:39

@Warlock: Kedves banya! (mesternek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetném magát)

Arról nem tehetek, hogy maga nem érti a világ folyását, arról sem, hogy a részletesen és sokszor definiált liberálbolsevik kifejezést nem érti.

Azt már nagyobb bajnak érzem, hogy ennek ellenére - a tudásbeli hiányosságai mellett - mégis főbírónak (vagy kisbírónak) képzeli magát, aki megfellebbezhetetlen ítéletet hirdethet.

Tudásbéli hiányosságai és eme megingathatatlan magabiztossága csodálattal tölt el. (hogy mer az ilyen mindenek fölött álló véleményt nyilvánítani)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.19 17:28

@Bulemia: "Fensőbbségesen, felsőbbrendűsége (!) legteljesebb tudatában."

Hozzád képest? Igen... sajnos nem nehéz... elég alacsonyra teszed a lécet... Blama...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html