Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Észtország és Lettország után 2015. január 1-én Litvánia is belép az egységes valutát használó országok klubjába, amelynek létszáma így a kezdeti 11-ről immár 19-re nő majd, magába foglalva az EU-tagállamok kétharmadát - olvasható a Bruxinfo.hu-n. Két balti szomszédjához hasonlóan Litvániában is szinte az utolsó percig többségben voltak az euróra való átállás ellenzői, aminek elsődleges oka a felmérések tanúsága szerint a drágulástól és a növekvő inflációtól való félelem. A korábban csatlakozott országokban ugyan mértek ilyen hatást, annak mértéke Szlovákiában és Észtországban például 0,1-0,2 százalék körül volt, vagyis messze elmaradt a várakozásoktól és attól, amit az emberek érzékeltek.

Egy november közepén készült felmérés ugyanakkor először hozott ki többséget Litvániában az euró támogatói javára az elutasítókkal szemben. A december végén készült eddigi utolsó közvéleménykutatás során pedig már a megkérdezettek 53 százaléka viszonyult pozitívan az euró bevezetéséhez. A hangulat megváltozásában azonban - ahogy azt a litván pénzügyminiszter is elismerte - nem annyira a közös pénz vonzereje játszott szerepet, mint inkább az orosz agressziótól való félelem.

Immár 337 millió európai használ közös pénzt

A három balti állam közvéleménye az eurózónához való csatlakozásra az euró-atlanti rendszerbe (és általában a nyugati világhoz) való integráció szerves részeként és az ország függetlenségének horgonyaként tekint. Így az euróra való áttérés a NATO és az EU-tagság elnyerése után az integrációs folyamat betetőzését jelenti mindhárom balti államban.

Litvánia egy ízben 2007-ben már közel került az egységes valutaövezeti tagsághoz, az EU-tól végül mégsem kapta meg a zöld jelzést, mert az Európai Bizottság megítélése szerint nem teljesítette maradéktalanul az inflációs kritériumot. A belépés ezt követően a súlyos gazdasági és pénzügyi válság miatt egy időre lekerült a napirendről.

A balti államok közül elsőként Észtország törte meg a jeget 2011-ben, 2014-ben Lettország csatlakozott, 2015-ben pedig a legnagyobb balti állam, a hárommilliós Litvánia is tagja lesz a klubnak, miután valamennyi feltételnek megfelelt. A 19-ik ország csatlakozását követően immár 337 millió európai fog ugyanazzal a fizetőeszközzel fizetni.

"Litvánia egészséges fiskális politikával és szerkezeti reformokkal dicsekedhet, amelyek Európa egyik legdinamikusabb növekedését eredményezték, ami a munkanélküliség gyors csökkenésével párosult. Az ország kiváló helyzetben van ahhoz, hogy jól prosperáljon az eurózónában" - szögezte le Pierre Moscovici, az EU gazdasági, pénzügyi és adópolitikai biztosa.

Az árakat már 2014. augusztus vége óta mindkét pénznemben fel kellett tüntetni, és egészen 2015. június 30-ig ez is marad a rend. A litván hatóságok augusztusban nagyszabású információs kampányt indítottak az euróra való átállással való visszaélések minimalizálása érdekében. Az árak alakulását a litván fogyasztóvédelmi hatóság is nyomon követi, és a szabályoktól eltérő cégekre pénzbírságot róhat ki, illetve egy nyilvános szégyentáblára is felteheti az ilyen cégeknek a nevét - írta a Bruxinfo.hu

Másoknak még várni kell, illetve nem sietős

Litvánia belépése után általános várakozások szerint több évig szünetelni fog az euróövezet bővítése. Nagy-Britanniának és Dániának kimaradási lehetősége van, míg a fennmaradó hét országnak (Svédországnak, Lengyelországnak, Csehországnak, Magyarországnak, Horvátországnak, Romániának és Bulgáriának) ugyan szerződéses kötelezettsége a csatlakozás, de egyikük sem sieti el a belépést, illetve az ahhoz szükséges összes kritérium teljesítését. Egyedül Románia készül a következő években a belépésre, legalábbis rendelkezik saját céldátummal. A többi tagállamban talán Lengyelország kivételével azonban nem várható 2020 előtt az euró bevezetése - jegyi meg a szakportál.