Új terv készült: lépésről lépésre lebontanák az EU-t

Kiléptetné az Európai Unióból országát Geert Wilders, a holland euroszkeptikus párt vezetője, ha jövő márciusban esedékes választásokon hatalomra kerülne. A briteket is arra biztatja, hogy a függetlenségre szavazzanak a közelgő referendumon, mert ez meggyorsíthatná az EU lebontását.
Napi.hu, 2016. január 15. péntek, 19:04

Az Európai Unió billeg, és Geert Wilders, a holland Szabadság Párt vezetője el akarja lökni az egyik irányba. Az 52 éves politikus, akinek pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat, azt ígéri, hogy ha a jövő év márciusában esedékes parlamenti választásokon hatalomra kerül, akkor kilépteti Hollandiát a 28 tagú államközösségből - írja a Bloomberg.

Az EU lebomlóban van, és ezt a folyamatot segíteni kell - jelentette ki a héten adott interjújában, hozzátéve: arra biztatja a brit szavazókat, hogy a leghamarabb júniusban esedékes referendumon voksoljanak Nagy-Britannia függetlensége mellett. Szerinte a Brexit precedenst teremtene, amelyet más uniós tagországok könnyen követhetnének.

Svájc 2.0

Országunk nem hozhat szuverén döntéseket, a saját bevándorlási politikánkat sem határozhatjuk meg, sőt a határainkat sem zárhatjuk le, ha úgy látnánk jónak - fogalmazott. Azt szeretném, ha Hollandia olyan lenne, mint Svájc: Európa közepén maradna, de nem lenne tagja az Európai Uniónak.

Wilders 2004-ben szakított az ország egyik nagy pártjával, a Liberálisokkal, létrehozva saját iszlámellenes platformját. Támogatottsága egyenes arányban nőtt azzal, ahogy tavaly több mint egymillió bevándorló érkezett Szíriából és más országokból Európába.

Ki, kivel?

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Szabadságpárt több helyre számíthatna a hágai parlamentben, mint amennyit a Liberálisok kaptak legutóbb. A növekedés feltűnő. Míg 2012-ben 15 mandátumot szereztek, most 41 jutna nekik a 150 fős törvényhozásban. A második helyért a liberális párt versenyez a Kereszténydemokrata Párttal.

A Liberálisok vegyes jelzéseket küldenek arról, hogy hajlandóak lennének-e együtt kormányozni az euroszkeptikusokkal, míg a kereszténydemokraták kizárják ezt a lehetőséget. Wilders elfogadná partnernek volt pártját, azonban csak akkor, ha annak élén nem Mark Rutte miniszterelnök állna. A kormányfő csak akkor állna szóba vele, ha visszavonná egyik korábbi menekültellenes kijelentését, amire nem hajlandó.

Hazaküldené őket

A Szabadságpárt vezetője Hollandia eladásával vádolja kollégáját. Őt okolja azért, hogy a hollandoknak megszorításokat kellett elviselniük, a nyugdíjak csökkentek, az adók nőttek, miközben az ország pénzét a görög mentőcsomagokra és a bevándorlókkal kapcsolatos kiadásokra fordították. Hollandia tavaly 59 ezer menekültet fogadott, ami 1,2 milliárd eurójába került az adófizetőknek.

Wilders - akit a rendőrség állandóan védelem alatt tart - úgy véli, hogy az országába érkező szíriaiak nem biztonságos otthont keresnek Hollandiában, hiszen számos békés országot kereszteztek útjuk alatt. Szerinte az Öböl menti országoknak kellene több bevándorlót fogadniuk és a katonaképes szír férfiakat vissza kellene küldeni hazájukba harcolni a polgárháborúba.

Ez nem az európaiak dolga - utal arra, hogy az Iszlám Állam elleni légi hadműveletben holland harci gépek is részt vesznek. Európa nem tudja kezelni ezt a problémát - szögezi le, nem titkolva, hogy az év végi kölni erőszakoskodásban ennek bizonyítékát látja.

Nem lesz könnyű

Nem segíti Wilders nagyra törő terveinek megvalósítását az a körülmény, hogy a holland pártszerkezet elképesztően szétaprózott. A legutóbbi választásokon 11 párt jutott be a parlamentbe, ami rendkívüli módon megnehezíti a stabil kormánytöbbség kialakítását és ingataggá teszi a kormányt. Emiatt az elmúlt tíz évben négyszer kellett előrehozott választásokat kiírni.

Kétségeket ébreszt a siker iránt az is, hogy a két választás között készült felmérések korábban is a Szabadságpárt nagy népszerűségét jelezték, amit azonban nem tudtak szavazatokra váltani. Wilders, talán erre gondolva, azt mondta, hogy a legjobb lenne, ha a pártjának erősödése nyomán rá lehetne szorítani a kormányt egy euroszkeptikus irányváltásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2016.01.18 08:59

Bizony hogy mi kellettünk nekik és nagyon. piacnak (lábtörlőnek) mivel az övéik már régen bedugultak otthon. A politikai mázt csak utólag kreálták és húzták rá az egészre, mivel hogy egy alapjában gazdasági, üzleti vállalkozásról van szó, ami az egész EU lényege.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.01.17 15:20

@Rodent: Igaza van! Elnézést kérek! Rosszul emlékeztem! "Csak" kb. 200 -200 milliárd Ft-ot vittek ki augusztus, majd szeptember hónapban... (szeptemberben, augusztushoz képest kb. 630 millió Ft-al kevesebbet, hogy lássuk milyen rendesek velünk)

Köszönöm az észrevételt, ám ez a lényegen mit sem változtat! Megéri nekünk?????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.01.17 12:17

azt ugye tudod, hogy cameron házalni jár kelet európába? kb három választása van.

1. csatlakozik az usá-hoz 51. tagállamként. meg kell mondjam, a történelmi sajátosságok ezt kb lehetetlenné teszik.
2. kilép az eu-ból, egy sziget marad európa farvizén. mivel nem tagja az eu-nak, az eu-s piac miatt létrehozott leányvállalatok, de különösképpen a bankok, áttennék a székhelyüket egy eu-s tagállamba. csakhogy érzékeltessem ezt a szitut, minden 6. adófont a cityből érkezik az államkincstárba.
3. marad az eu-n belül és próbálja befolyásolni a dolgokat, hogy jobb irányt vegyenek a dolgok. nem lesz egyszerű, és folyamatosan integrációs problémákat jelent majd, de ennek van perspektívája.

szóval a brexitet nem gondolják komolyan. még az angolok is kételkednek benne, hogy cameron ki fogja írni a választásokat. ha az eu mellett kell kampányolnia, akkor kiírja, ha ellene, akkor le fog mondani. egyszerűen még az angliának ismert formációnak is akkor csapás lenne, ha kilépne az eu-ból, amit felelős politikus nem fog megtenni. pláne, ha tudnak számolni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.01.16 18:56

@ptiszai: "Kelet egyben rabló korrupt balkáni országok. "
Mi ez a zagyva mondat?
Nem mi kellünk a Nyugatnak, hanem a Keletnek kell a Nyugat.
Naívak voltak ott Nyugaton, azt hitték, hogy évezrede hozzájuk képest társadalmi elmaradottságban élőket csak úgy integrálni lehet egy fejletteb közegbe. Látjuk nem lehet!
Sokkal jobb lenne a Nyugatnak, ha megszűrhetnék a Keletről jötteket, mennyivel jobb lenne például a közbiztonság.
A tőkebefektetések, a maguk szabályai szerinti keleti, féldiktatórikus rendszerekben, sztrájkok, ellenzék hiányában biztonságban lennének, a munkaerő olcsó.
Szóval vigyázzunk az EU ellenes dumával, mert a Nyugat a mi tagságunk nélkül jobban is járhatna mint így, megmaradna az a pénz ami a magyar befizetések fölötti támogatás többlete.
Szóval az UNIÓ nagyon fontos nekünk, ne szidjátok! Persze szabad ezt is, ez az Unió akár fel is bomolhat, de helyette lesz másik, nélkülünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.01.16 18:45

@ptiszai:
Te annyit tudsz az EU-ról mint az atomfizikáról..., nem baj kellenek a hülyék is, valamire csak jók lesznek.

-Szerinted gyűlölöm az EU-t, akkor miért nem akarom hogy felbomoljon? Azért meg a sötét libsi fejed jobban tudná mit akarok mint én?
-Szerinted örülnöm kell az EU felbomlásának? A sötét libsi fejed miért akarja előírni hogy én minek örüljek vagy minek ne?
-Nekem nem kell senkinek a pénze, dolgozok, megtermelem magamnak. A sötét libsi fejed még nem hallott a munkáról mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html