Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter szerint az áruházak kötelező vasárnapi zárva tartását egyelőre csak minden hónap első vasárnapjára vonatkozóan kellene bevezetni, és két éven át tanulmányozni kellene ennek hatásait - vette át a lengyel média a hivatalos PAP hírügynökség értesülését.

Később TVN24 televíziócsatorna adásában kérdezték az ügyről a minisztert. Szavai szerint "a boltok zárása melletti érvek még gyengék". Ezért javasolja, hogy ez csak minden hónap első vasárnapján legyen ez kötelező. A havi egy boltzár segítségével meg lehetne figyelni az intézkedés piaci hatását, és az adatok birtokában lehetne visszatérni a témára.

Szalamacha tudja, hogy nem mindenkit elégítene ki a havi egy boltzár, ám ez nem a kormány hivatalos álláspontja. A radikális jobboldali PiS vezette kabinet még nem foglalt állást  hivatalosan a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos lehetőségekről.

Dübörög a kampány

Lengyelországban hosszú ideje folyik a vita a boltok vasárnapi zárva tartásáról. A Szolidaritás szakszervezet  állampolgári aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy a parlament foglalkozzon ezzel kapcsolatos törvényjavaslatával. Kezdeményezésükben a magyar példára és magyar adatokra hivatkoznak. Javaslatuk a napokban került a parlament illetékes bizottsága elé.

A lengyel katolikus egyház teljes mellszélességgel támogatja a vasárnapi zárva tartást. A Jasna Góra-i arató ünnepi misén például többször is elhangzott: "szerezzük vissza a vasárnapot, ami istené és a miénk".