Új utakon a brit háziorvosok - ez a követendő példa?

A King's Fund kutatóintézet közzétett egy jelentést, amelyben az egészségügy jövőképét a háziorvosi praxisok és a közösségi/szociális ellátás együttműködéséből létrejövő "családgondozó hálózatokban" látják - olvasható a HealthOnline egészségügyi portálon.
Napi.hu, 2014. március 3. hétfő, 17:41
Fotó: Napi.hu

Anglia lakosságának növekedésével és öregedésével az alapellátás iránti kereslete egyre nagyobb lesz, a háziorvosok hálózatba szerveződésével az ellátás ugyanakkor hatékonyabbá válhat. A King's Fund javaslata szerint a szélesebb szolgáltatásokat nyújtó, otthon közeli családgondozó hálózatok egyesítenék az alapellátás hagyományos szerepét az egészségügyi ellátás olyan új architektúrájával, amely alkalmas a változó betegségteherrel bíró öregedő lakosság ellátására. A hálózatok magukba foglalnák az integrált ellátást is, és átvehetnék a közösségi ellátást, a szociális ellátás egy részét, és még a szakellátás bizonyos aspektusait is, így a kórházak csak a legspeciálisabb és legkomplexebb szolgáltatásokat nyújtanák - írja a HealthOnline.

Egy átlagos háziorvosi praxis túl kicsi a fenti célok teljesítéséhez, ezért egy alapvető változásra lenne szükség a praxisok egymás közötti és a kórházon kívüli szolgáltatásokkal való együttműködéshez. A szolgáltatás-vásárló és finanszírozási rendszer megváltoztatása nélkül az ellátás új modellje pusztán elméleti szinten maradna. A hálózatban való részvétel önkéntes és rugalmas lenne.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.03 17:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html