Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sir Vince Cable, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki a korábbi konzervatív-liberális koalícióban az üzleti ügyek minisztere volt, jelenleg az egyetlen jelölt a Liberális Demokraták vezetői tisztségére, amelyről az előző vezető, Tim Farron a múlt havi előrehozott választások után lemondott - ismerteti az MTI.

Sir Vince a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a folyamatosan romló gazdasági helyzet és a mélységes megosztottság arra késztetheti az embereket, hogy "újra átgondolják" a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás döntését.

A tavaly júniusi referendumon a választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.
Cable a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: az emberek rá fognak jönni, hogy nem saját elszegényedésükre szavaztak, ezért meggyőződése szerint ismét napirendre kerül majd az a kérdés, hogy Nagy-Britannia ne maradjon-e mégis az EU tagja.

Újabb szavazás jön?

A liberális demokrata politikus szerint a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése okozta óriási problémák láttán ő el tud képzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben Nagy-Britannia mégsem lép ki az EU-ból. "Kezdek hinni abban a lehetőségben, hogy esetleg nem lesz Brexit" - fogalmazott a brit liberális párt vezetőjelöltje. A kiutat egy újabb referendum kínálhatja, abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy a Brexit katasztrofális következményekkel jár.

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök több nyilatkozatában is kijelentette az elmúlt hónapokban, hogy nincs visszaút a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás után, és nincs lehetőség újabb referendumra sem erről a kérdésről.

Nemrégiben azonban Tony Blair egykori munkáspárti kormányfő is felvetette, hogy lehetőséget kellene adni a választóknak a népszavazáson született döntés felülvizsgálatára. Blair az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport néhány héttel ezelőtti rendezvényén kijelentette: a referendumon a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a brit EU-tagság megszűnése, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat.

Blair, aki 1997-től tíz évig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, közölte: külön intézményt hoz létre, amelynek feladata a brit közvélemény tájékoztatása lesz a brit EU-tagság feladásának tényleges költségeiről, bemutatva, hogy a népszavazási döntés "hiányos tudásanyagra alapozva" született. (Kép forrása: Pixabay)

Nem sokkal később Blair közvetlen hivatali elődje és egykori politikai vetélytársa, Sir John Major volt konzervatív párti miniszterelnök is hasonló véleményt fogalmazott meg, kijelentve: a Brexit-párti politikusok "irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, és olyan lehetőségeket vázolnak fel a brit EU-tagság utáni időszakra, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson - írta az MTI londoni tudósítója.