A fizikai aktivitás növelésével drasztikusan csökkenthetjük a nem fertőző betegségben szenvedők számát - mondta a WHO regionális tanácsának 65. vilniusi ülésén Jakab Zsuzsanna, a szervezet európai régiós igazgatója. Az egészségügyi rendszereket régió szerte a mozgásszegény életmód következtében kialakuló betegségek terhei gyengítik, a WHO ezért a 2016-2025 közötti időszakra fizikai aktivitást szorgalmazó stratégiát alkotott és fogadott el.

A kormányokat csatlakozásra, az egyes elemek bevezetésére ösztönzik. A várakozások szerint a fizikai aktivitás hétköznapokba iktatásával javul a lakosság életminősége, életkilátásai.

A szívbetegségek kockázata 30 százalékkal csökken

Noha a mozgás előnyei közismertek, a mozgásszegény életmód mégis világszerte és egyre jobban terjed. Egész nap csak ülünk a munkahelyünkön, ülünk a tévé előtt is, ráadásul a szabadidőt is a számítógép előtt ülve töltjük. Közlekedésre az autót használjuk a séta, vagy a kerékpározás helyett. Ez az életmód a zsírban, cukorban és sóban gazdag táplálkozással kombinálva jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések, halálozások számát Európában. Márpedig ez a kockázat mérsékelt intenzitású, heti két és fél óra időtartamú mozgással alaposan csökkenthető lenne.

A WHO Európai Régió 46 országában a felnőttek fele túlsúlyos, vagy elhízott, néhány államban az arányuk közelebb van a 70 százalékhoz. Több országban a 7-8 éves fiúgyerekek  40 százalékának van súlytöbblete, több mint 20 százalékuk kövér.

Az elfogadott stratégia kulcselemei

  • a fizikai aktivitás népszerűsítése, az ülő életmód visszaszorítása
  • elérhető, vonzó és biztonságos terep, infrastruktúra biztosítása a mozgásra
  • kortól, nemtől, jövedelemtől, etnikai hovatartozástól, iskolázottságtól és képességektől függetlenül egyenlően elérhető lehetőségek nyújtása