Új veszély fenyegeti az egészségügyi rendszereket

Az európai felnőttek több mint egyharmada, a tinédzserek kétharmada nem mozog eleget, márpedig a fizikai inaktivitás okozza a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a mell- és vastagbélrákok 6-10 százalékát, és a korai halálozás 9 százalékáért is felelős - állapították meg a WHO vilniusi tanácskozásán az európai egészségügyi miniszterek, akik a 2016-2025-as időszakra elfogadták a WHO első, fizikai aktivitást serkentő stratégiáját.
Napi.hu, 2015. szeptember 19. szombat, 16:37
Fotó: Reuters

A fizikai aktivitás növelésével drasztikusan csökkenthetjük a nem fertőző betegségben szenvedők számát - mondta a WHO regionális tanácsának 65. vilniusi ülésén Jakab Zsuzsanna, a szervezet európai régiós igazgatója. Az egészségügyi rendszereket régió szerte a mozgásszegény életmód következtében kialakuló betegségek terhei gyengítik, a WHO ezért a 2016-2025 közötti időszakra fizikai aktivitást szorgalmazó stratégiát alkotott és fogadott el.

A kormányokat csatlakozásra, az egyes elemek bevezetésére ösztönzik. A várakozások szerint a fizikai aktivitás hétköznapokba iktatásával javul a lakosság életminősége, életkilátásai.

A szívbetegségek kockázata 30 százalékkal csökken

Noha a mozgás előnyei közismertek, a mozgásszegény életmód mégis világszerte és egyre jobban terjed. Egész nap csak ülünk a munkahelyünkön, ülünk a tévé előtt is, ráadásul a szabadidőt is a számítógép előtt ülve töltjük. Közlekedésre az autót használjuk a séta, vagy a kerékpározás helyett. Ez az életmód a zsírban, cukorban és sóban gazdag táplálkozással kombinálva jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések, halálozások számát Európában. Márpedig ez a kockázat mérsékelt intenzitású, heti két és fél óra időtartamú mozgással alaposan csökkenthető lenne.

A hátrányos helyzetű, etnikai kisebbséghez tartozó, vagy fogyatékossággal élők mozognak a legkevesebbet, gazdasági nehézségeik, illetve a sportolásra megfelelő helyszínek, lehetőségek hiányában - állapítja meg a WHO.

A WHO Európai Régió 46 országában a felnőttek fele túlsúlyos, vagy elhízott, néhány államban az arányuk közelebb van a 70 százalékhoz. Több országban a 7-8 éves fiúgyerekek  40 százalékának van súlytöbblete, több mint 20 százalékuk kövér.

Az elfogadott stratégia kulcselemei

  • a fizikai aktivitás népszerűsítése, az ülő életmód visszaszorítása
  • elérhető, vonzó és biztonságos terep, infrastruktúra biztosítása a mozgásra
  • kortól, nemtől, jövedelemtől, etnikai hovatartozástól, iskolázottságtól és képességektől függetlenül egyenlően elérhető lehetőségek nyújtása

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.09.19 17:18

Nálunk szerencsére ze a veszély nem fenyeget: a gyerekek minden nap tornáznak, mert az előrelátó, nagyszerű nemzeti kormányzat bevezette a napi testnevelési órákat ( amelyeket kiegészít majd az énekóra is ).

A csipszekre és hasonló hízlaló cuccokra pedig nagy népegészségügyi (!) adót vetett ki és - ha jól dolgozunk - az alapfokú egészségi ellátásban is kötelességévé válik az orvosoknak az, hogy a túlsúlyos embereket a fogyásra rávegyék.

Aki pedig mozogni akar, annak ott vannak a kitűnő stadionjaink is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html