Új veszélyekkel fenyeget a svájci frank?

A jegybank továbbra is minden eszközzel védi az 1,2-es svájcifrank/euró árfolyamküszöböt, amit egyre többen úgy értelmeznek, hogy az SNB veszélyes torzulásokat okoz a devizapiacon. Van azért ellenvélemény is.
NAPI, 2012. november 28. szerda, 10:31
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hónapokban több befolyásos pénzpiaci szereplő - sőt, még a Standard & Poor's hitelminősítő is - fogalmazott meg éles kritikát a svájci jegybankkal szemben, mely szerint az alpesi ország árfolyampolitikájával veszélyes torzulásokat idéz elő a devizapiacon - idézi a Pénzügyi Szemle Online a VoxEU elemzését.

A vád arra utal, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) még 2011 szeptemberében 1,2-es minimumárfolyamot határozott meg a frank és az euró között, azaz bejelentette, hogy nem engedi 1,2 alá süllyedni az EUR/CHF jegyzést. A korlátozásra azért volt szükség, mert az európai adósságválság miatt a befektetők menekültek az eurózónából, és a biztonságosnak tartott svájci frankot vásárolták. A frank vészes erősödése deflációval fenyegetett és kedvezőtlenül hatott az exportra is. E limit védelme érdekében az SNB-nek folyamatosan frankot kell eladnia és eurót vásárolnia a piacon: csak idén 140 milliárd eurót kényszerült megvásárolni, amivel a jegybank devizatartaléka már 360 milliárd euróra nőtt.

Az SNB illetékesei gyakorlatilag minden alkalmat megragadnak arra, hogy hangsúlyozzák: a frank a jelenlegi szinteken is túlértékelt, az árfolyamküszöb védelme bevált monetáris politikai eszköz, az 1,2-as szintet pedig határozottan megvédik.

Michael J. Lamla és Jan-Egbert Sturm svájci közgazdászok úgy látják, hogy az SNB éppen hogy stabilizálja az európai pénzügyi piacokat. Érvelésük szerint ugyanis a megvásárolt euróhegyek jelentős részét a jegybank eurózónás állampapírokba fekteti, azaz a devizapiaci intervenció végeredményeként nem csak megvédi a frankot a további erősödéstől, de ugyanúgy támaszt ad az eurónak és az eurózóna kötvénypiacainak is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

warrenwolf, 2012.11.28 15:23

valóban ezek az emberek felelősek, persze különböző arányban (Járai Zsiga és Feri az első sorban..) igy jöhetett létre az intézményesített devizaalapú uzsorahitelezés intézménye kis hazánkban. A bankoknak fel kell készülniük, hogy a devizahiteles uzsora jellegű szerződések miatt még kárpótolni kell az ügyfeleket hamarosan..
gyengébbek kedvéért: ha egy szerződés havi törlesztő részlete nagyjából kétszeresére nő, miközben az ügyfél Ft-ban számolt tartozása nő, ez ellehetetlenült adósságszolgálat, és mint ilyen a szerződés semmis..legalábbis normális helyeken így van.
Bulvármédiás: a bankok nem szívták meg mert minden költséget és kockázatot az ügyfélre hárítottak, pontosan ez az amiért semmisek a szerződések, mert többek közt benne van az erőfölénynel való visszaéléstől kezdve az egyik fél halmozottan hátrányos helyzetéig rengeteg érv a semmisség mellett..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.11.28 13:39

@Vote: Róna Péter: Hét ember felelős a devizahitelezésért
[origo]|2012. 11. 28., 9:24|Utolsó módosítás:2012. 11. 28., 11:55|
22 komment
Címkék:Gyurcsány Ferenc, Felcsúti Péter, Oszkó Péter, Simor András, Róna Péter, Bajnai Gordon, Járai Zsigmond, Király Júlia, Orbán-kormány, devizahitel, devizahitelezés, LMP

Róna Péter közgazdász szerint a magyar gazdaság vergődésének első helyen álló oka a devizahitelezés bevezetése volt, melyért hét embert tesz felelőssé: Járai Zsigmondot, Király Júliát, Simor Andrást, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, Oszkó Pétert és Felcsúti Pétert. Mindez abból a Schiffer Andrásnak címzett leveléből derül ki, melyben bejelentette, hogy távozik az LMP alapítványának éléről és a magyar közéletből.
KORÁBBAN

"Lehet sumákolni, de a hitelek visszafizetéséhez termelés kell" - Oszkó-Róna vita
"A piacok kierőszakolhatják a kormányváltást" - interjú Róna Péter közgazdásszal
Róna Péter: Falnak viszik az országot

Lemondott az LMP pártalapítványának társelnöki posztjáról Róna Péter közgazdász, aki egyúttal hátat fordít a magyar közéletnek is, mert nem érti, hogy mi történik a Kárpát-medencében.

"A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani - írtam és mondtam is - de van egy, amely nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés" - írja Róna Péter a Schiffer Andrásnak címezett lemondólevelében, melyből a Népszabadság idézett.

A közgazdász úgy látja, életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd termék bevezetése miatt.

"Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a hitelfelvevő részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé. Nem hitel azért az egyszerű okért, mert a hitel egy fix összegben felvett kölcsön, amit azonos fix összegben kell visszafizetni, a szerződésben kijelölt és annak alapján mindkét fél számára kiszámítható kamattal együtt. De a devizaadós nem tudhatja, hogy mennyit kell visszafizetni, mert a törlesztés egy olyan ténytől, az árfolyam mozgástól függ, amihez semmi köze, hiszen ő forintot kapott és forintban fizet" - magyarázta.

Róna leírta, hogy 2006-tól kezdve kétségbeesetten küzdött a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kapta a kókler minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. "Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter" - sorolja a neveket. Szerinte Oszkó Péter és Felcsúti Péter dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a devizahitelezést.

Róna Péter szerint akik ezért a "disznóságért" személyesen felelősek, több mint egy millió embert fosztottak meg mindenüktől. Azt pedig érthetetlennek tartja, hogy ezek az emberek "képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani, képesek a talpig becsületes LMP-t az úgynevezett balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni".

Orbán két évét őrületnek nevezi Róna Péter. Az írja, hogy emiatt először megpróbálta lenyelni a békát, és elfogadni az összefogás valamiféle változatát, túllépni azon, amit a felsoroltak tettek, ezért találkozott Bajnai Gordonnal is. De mára már megbánta, hogy egy pilla
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.11.28 12:46

@Vote: De nem nyomnak, mert más sztenderdeken alapul a gazdasági filozófiájuk, mint a magáé.

Mondhatom: szerencsére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2012.11.28 12:35

Legjobb üzlet, csomó fedezetlen frankért kaphatnak eurót. Anntut nyomtatnak amennyit akarnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nikolaas, 2012.11.28 12:23

Ma este negyed 7kor jöhet az újabb megerősítés Jordan úrtól...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html