Új vezető a lengyel legfelsőbb bíróság élén

Andrzej Duda lengyel államfő Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság egyik tagját bízta meg kedden a testület vezetésével, miután a bírósági reform értelmében Malgorzata Gersdorf eddigi elnöknek éjféltől nyugdíjba kell vonulnia - jelentette be kedden Pawel Mucha, az elnöki hivatal államtitkára.
Szász Péter, 2018. július 3. kedd, 19:01
Fotó: Pixabay

Gersdorf korábban úgy nyilatkozott, hogy nem engedelmeskedik az Európai Bizottság által vitatott lengyel bírósági reform rendelkezésének, és nem megy nyugdíjba. Mucha kedd délután közölte: Andrzej Duda Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság leghosszabb szolgálati idővel rendelkező tagját bízta meg a testület vezetésével. Duda pozitív fejleményként értékelte, hogy a nap folyamán Gersdorf is Iwulskit említette utódjaként. A bíróság szóvivője viszont később hangsúlyozta: Gersdorf csak helyettesének jelölte ki Iwulskit akadályoztatása idejére - írja az MTI.

A bírósági reform értelmében kedd éjféltől nyugdíjazzák a legfelsőbb bíróság 65 éves életkort elért tagjait, köztük az elnököt is. Az államfő az országos igazságszolgáltatási tanács hozzájárulásával viszont jóváhagyhatja a szolgálat meghosszabbítására vonatkozó kérvényüket. Gersdorf nincs azon 16 bíró között, akik hosszabbításért folyamodtak. Őt 2014-ben nevezték ki a testület elnökévé, és értelmezése szerint megbízatása hat évig, vagyis 2020-ig tart.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK