Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Felügyeleti Testület elnöki tisztségéért hárman voltak versenyben: Sharon Donnery, Írország központi bankjának alelnöke, Robert Ophele, a Franciaország értékpapír- és tőkepiacának felügyeletét ellátó országos hatáskörű szervezet elnöke, valamint az olasz Andrea Enria, az Európai Bankhatóság elnöke.

Az ECB tájékoztatta döntéséről az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Ügyek Bizottságának elnökét, Roberto Gualtierit, valamint a Gazdasági és Pénzügyi Ügyek Tanácsának elnökét, Hartwig Lögert.  Ha az Európai Parlament jóváhagyja jelölését és azt az Európai Unió Tanácsa is megerősíti, Andrea Enria 2019. január 1-jétől veszi át a francia Daniele Nouy helyét a Felügyeleti Testület elnöki székében.

Az elnöki kinevezés nem megújítható öt éves időtartamra szól. Az 57 éves Andrea Enria megalapítása, 2011 óta vezeti a londoni székhelyű Európai Bankhatóságot, és nagy szerepet játszott a pénzügyi válság után az Európai Unió új pénzügyi szabályrendszerének kidolgozásában.

Az ECB mint független uniós intézmény európai perspektívából látja el a bankfelügyeletet. Egyebek között a 118 jelentősnek minősített euróövezeti bankot felügyeli közvetlenül. Ezek a bankok 21 ezer milliárd dollár értékben az euróövezet banki eszközállományának csaknem 82 százalékát birtokolják.

A Felügyeleti Testület az a belső szerv, amelynek feladata az ECB-re ruházott felügyeleti feladatok megtervezése, előkészítése és végrehajtása.