Új vezetője lesz Obama gazdasági tanácsadói testületének

Nem újítja meg az amerikai elnök legfőbb tanácsadói testületeit, a megüresedett vezetői posztokat a belső körből tölti fel - írta a New York Times.
Leszák Tamás, 2010. szeptember 10. péntek, 10:05
Fotó:

Barack Obama amerikai elnök várhatóan ma jelenti be, hogy a hosszú ideje gazdasági tanácsadójaként dolgozó Austan D. Goolsbee lesz az elnöki gazdasági tanácsadó testület vezetője - ezzel a változatlanság mellett tette le a voksát az elnök annak ellenére, hogy a növekvő munkanélküliség miatt sokan nem elégedett a kabinet politikájával - írja a New York Times.

Goolsbee-t balközép közgazdászként tartják számon, a háromtagú elnöki tanácsadó testület tagjaként dolgozott az Obama elnökké választása óta, elődje a testület élén Christina D. Romer volt, aki szeptembertől visszatér a Berkeley-egyetemre.

Rebublikánus kongresszusi vezetők, de néhány, pozícióját veszélyben érző demokrata is arra szólította fel az elnököt, hogy váljon meg fő tanácsadóitól, így többek között Timothy F. Geithner pénzügyminisztertől is. Geithner helye azonban biztosnak tűnik, miután kivívta Obama bizalmát a pénzügyi mentőövek menedzselésével.

Várhatóan pozícióban marad Lawrence H. Summers, a Fehér Ház nemzeti közgazdasági tanácsának igazgatója is. Távozott azonban az elnök belső körének két legfontosabb tagja (Romer mellett Peter R. Orszag, a Fehér Ház költségvetési hivatalának elnöke).

Sokan arra számítottak, hogy ezzel megnyílik az út az elnöki csapat átalakítása felé, a jelek szerint azonban Obama körön belülről tölti fel az üresedéseket - írja a lap. Mivel Goolsbee-t már egyszer jóváhagyta az Egyesült Államok szenátusa a testület tagjaként, elnöki megbízatásához már nem szükséges ilyen döntés.

HOZZÁSZÓLÁSOK