A kamatadó 2011-tól való eltörlését, az innovatív vállalatoknak nyújtandó preferenciákat, s a társasági adók emelésének mellőzését, majd későbbre csökkentését ígérte Dmitrij Medvegyev, s a fő célnak a kedvező beruházási légkör megteremtését nevezte.

Az orosz államfő a 14. Szentpétervári Gazdasági Fórumon mondott nyitó beszédében, mintegy 2300 orosz és külföldi politikus és gazdasági vezető előtt kijelentette: Oroszországnak beruházási boomra van szüksége.

Az orosz gazdaság korszerűsítését sürgetve leszögezte, hogy az állami vállalatok nagy száma ellenére ezt főleg a magáncégek hozzák majd, s elmondta: a stratégiainak minősített vállalatok számát ötödére csökkenti, mert a korszerűsítés csakis a konkurencia körülményei között mehet végbe.

Medvegyev a rugalmasságot és az alkalmazkodást nevezte a gazdasági átalakulás két legfontosabb indikátorának, Oroszország ezek mentén az új világgazdasági rend "egyik meghatározó aktorává léphet elő, s így az ötletekkel és tőkével rendelkező befektetők álmává" válhat.

Az orosz államfő a volt szovjet köztársaságok, így Kazahsztán és Fehéroroszország, irányába továbbra is gazdasági integrációra törekszik.

Medvegyev megerősítette: Oroszország továbbra is WTO-tagságra aspirál és hajlandó a külföldi gyakorlat, így az EU technikai sztenderdjeinek átvételére is.