Újabb akadály került elő az izraeli kormányalakításban

Reuven Rivlin államelnök nem hosszabbította meg Beni Ganznak, a centrista Kék-fehér párt elnökének kormányalakítási megbízását Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót alapján az MTI.
Szabó Dániel, 2020. április 12. vasárnap, 15:07
Fotó: Pixabay

Rivlin azzal indokolta döntését, hogy az átmeneti kormányt vezető Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke nem erősítette meg, hogy közel járnának a megállapodáshoz az egységkormány létrehozásáról.

Korábban a kormányalakításra felkért Beni Ganz kéthetes hosszabbítást kért Rivlin államelnöktől, mivel az eddig rendelkezésére állt huszonnyolc nap alatt nem sikerült megállapodásra jutnia Benjámin Netanjahuval.

A katonai rádió értesülései szerint a múlt kedden már elkészített - és csak aláírásra váró - egyezménytől a Likud párt visszalépett, miután elsősorban a bírók kinevezésébe követelt beleszólást.

Az izraeli törvények értelmében ha hétfő éjfélig nem születik egyezség, akkor a kneszet dönthet új kormányfőjelöltről a következő huszonegy napban. Ha egy parlamenti tag mögé állnak a százhúsz képviselőből hatvanegyen, akkor az illető két hetet kap kormányának létrehozására. Ha viszont három héten belül nem sikerül ilyen személyt találni, akkor automatikusan negyedszer is választásokat írnak ki.

Vasárnap a márciusi választásokon a baloldali pártszövetséghez tartozóként indult Orli Levy-Abukszisz bejelentette, hogy miniszterelnökként Benjámin Netanjahut, továbbá a jobboldali-vallásos tömb kormányalakítását szeretné látni. Levy-Abukszisz átállásával Benjámin Netanjahu kormányalakítását a kneszet ötvenkilenc képviselője támogatja az eddigi ötvennyolc helyett.

"Egyetlen választópolgárt sem képvisel, aki a listánkra szavazott. Megvetendő módon ellopta a baloldali szavazatokat személyes előnyszerzés érdekében. Az ő és Netanjahu közötti politikai megvesztegetési megállapodást azonnal fel kell tárni"- nyilatkozott Nicán Horovic, a korábban közös pártszövetségben indult baloldali liberális Merec párt vezetője Orli Levy-Abukszisz bejelentése után.

Izraelben egy éven belül háromszor tartottak parlamenti választásokat, melyek után mindeddig nem sikerült senkinek sem kormányt alakítani, mert nem tudták megszerezni a százhúsz tagú kneszet legalább hatvanegy törvényhozójának támogatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.04.12 16:11

Ahhoz képest hogy katonaállam gyakolratilag, örülhetnek hogy ennyire is demokrácia és jóllét van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html