Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel - idézi az MTI.

A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét. Nicola Sturgeon azonban az SNP-kongresszust bezáró keddi beszédében fenntarthatatlannak nevezte London elutasító álláspontját, mondván: a brit kormánynak nincs joga megakadályozni az újabb népszavazást.

Kérte a skót választókat: ne higgyenek azoknak, akik szerint a skót gazdaság nem állná meg önállóan a helyét.
Skóciában magasabb az egy főre jutó nemzeti jövedelem, mint Franciaországban, Japánban vagy Új-Zélandon, és a világ tíz leggazdagabb fejlett országa közül hét hasonló méretű, vagy kisebb, mint Skócia - mondta Nicola Sturgeon, megemlítve ezek között Luxemburgot, Írországot, Ausztriát, Svájcot és Norvégiát.

Vágyat éreznek az uniós tagságra

Kijelentette: bármilyen formát öltsön is a Brexit, mindenképpen veszélybe sodorja Skócia jólétét. Nicola Sturgeon szerint a Brexit katasztrófával ér fel, és jelképezi a brit politikai berendezkedés csődjét. Hozzátette: az Egyesült Királyság "úgynevezett" uniója újból és újból olyan kormányokat ültet Skócia nyakába, amelyekre a skótok nem szavaztak. Mindezek alapján eljött az ideje Skócia függetlenné válásának, és Skócia el is nyeri függetlenségét - mondta keddi kongresszusi beszédében a skót kormányfő.

Utalva a katalán függetlenséget pártoló politikusokra hétfőn kirótt súlyos börtönbüntetésekre, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: nyilvánvalóan módosításra szorul minden olyan törvény, amely azért juttat börtönbe politikusokat, mert népszavazást szerveztek.

A börtönbüntetésre ítélt katalán politikusok és aktivisták békésen kampányoltak az önrendelkezés jogáért.
Nicola Sturegeon szerint a független, EU-tag Skócia abban az egyedülállóan kedvező helyzetben lehetne, hogy a híd szerepét tölthetné be az EU és az Egyesült Királyság között.

Sturgeon az önálló skót EU-tagsági kilátásokról még az SNP-kongresszus kezdete előtt, a BBC televízió vasárnapi magazinműsorának nyilatkozva azt mondta: rendszeresen tárgyal az EU-intézmények és a tagállamok illetékeseivel, és tényleges vágyat érzékel az EU részéről arra, hogy Skócia az unió tagja legyen.

"Tárt karokkal várnák Skóciát, és nem hiszem, hogy a (felvételi) folyamat szükségszerűen hosszú időt venne igénybe" - fogalmazott a skót miniszterelnök.