Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Trump ezzel meglepőt lépett, ezidáig úgy tűnt, hogy a jövő évi választás előtt visszafogni készül kereskedelmi háborúit: minden jel szerint hamarosan megalkudhat a demokrata törvényhozókkal az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény átírásáról, és Kínával, kereskedelmi háborúja fő célpontjával is enyhült a viszony az elmúlt hetekben.

2018-ban már vetett ki vámokat az acéltermékekre, de akkor nem célzottan az akkor az amerikai acélpiac második legnagyobb szereplőjének számító Brazília, hanem általában az acéltermelő országok ellen - írta a 444.hu a Washington Postra hivatkozva.

Trump lépése annyiban meglepő, hogy igazán nem is az acélipari termékeken nyert sokat például Brazília a valutája leértékelésén. Sokkal látványosabb volt, hogy az elmúlt hónapokban annak ellenére, hogy folyamatosan nő a világ kávéfogyasztása, az arabica kávébab ára lejtmenetbe kezdett. Már beesett az 1 dolláros fontonként ársáv alá, ami szakértők szerint az a szint, ahol a világ legtöbb termelőjének már egyszerűen nem éri meg a gazdálkodás.

Brazília viszont épp azáltal nyert a kávébabon, hogy leértékelték a realt, miközben az árupiacokon dollárt fizettek a termékért. A nagy kávé paradoxonról ebben a cikkben írtunk.