Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy ukrán cég azt reklámozza, hogy 1000-3000 zloty (75-230 ezer forint) befizetésével 15 napon belül "új jogosítványt" ad - számolt be a gazeta.pl. Az ajánlat azoknak szól, akik ittas vezetésért, vagy a büntetőpontok határának túllépéséért vesztették el vezetői engedélyüket. (Lengyelországban minden közúti szabálysértésért büntetőpont is jár, ha ezek száma egy adott szintet meghalad, a vezető automatikusan elveszti jogosítványát - a szerk.)

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ez a gyakorlat kettős veszéllyel jár: először is bűncselekményről van szó, továbbá a csak az interneten reklámozott cég - amely postán küldi el a kész dokumentumot - lenyelheti a pénzt. Az sem mellékes, hogy bizalmas személyes adatokat kell megadni a megbízhatatlan szolgáltatónak.

A határőrség 2018 eleje óta 120 ilyen ukrán jogosítványra bukkant, amelyet lengyelek mutattak fel - ők már az első ellenőrzésnél lebuktak. A második bukási lehetőség fél év után jön el, amikor a külföldi jogsit lengyelre kell cserélni. A hatóságnak ugyanis feltűnhet, hogy az ukrán papír tulajdonosa sohasem volt Ukrajnában.

A lengyel rendőrség nem hozta nyilvánosságra, mennyi hamis jogosítványt találtak, de a money.pl portálnak egy neve elhallgatását kérő tiszt elárulta, hogy a lengyel utakon akár több ezer kamu papírral vezető sofőr lehet.

A fotó forrása: Shutterstock