Újabb járvány szabadulhat el - a csapvízen keresztül terjedhet

Ha megindul az élet, nagy körültekintéssel kell újraindítani a nagyobb épületek vízvezetékeit, különben egy újabb járvánnyal kell megküzdenie a világnak - figyelmeztet a nosalty.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. május 5. kedd, 09:23
Fotó: Reuters

A legtöbb irodaházban, iskolában, plázában és hasonló nagy épületben elzárták a vizet az utóbbi hónapokban, így most a világ egészségügyi szakértői attól félnek, hogy egy elfeledett betegség ütheti fel újra fejét, amikor újra megindul az élet, és elindul a víz a hetekig használaton kívül álló vezetékekben - olvasható a portálon.

Amikor nem áramlik a fertőtlenítős víz a vezetékekben, és a hőmérséklet is ingadozik, olyankor megfelelő körülmények alakulnak ki az úgynevezett legionárius betegséget kiváltó kórokozók elszaporodásához. Ez a baktérium álló vizekben szeret élni, jellemzően melegben, különösen nagy méretű légkondicionáló berendezésekben szaporodhat el, vagy rosszul karban tartott vízvezetékekben, zuhanyzókban, csaptelepekben, amennyiben nem tisztítják őket, vagy ritkán vannak használatban.

A legionellózis tünetei nagyon hasonlítanak a koronavírus fizikai megnyilvánulásaira. Magas láztól, fejfájástól, száraz köhögéstől szenvednek a betegek, és a kórban tízből egy ember meghal súlyos tüdőgyulladás következtében. Több koronavírusos beteg szervezetében megtalálták a legionella nevű baktériumot is - nem is kevés esetben, összesen a betegek 20 százalékánál fordult elő.

A legionárius betegség gyógyítható, ennek ellenére egy bakteriális fertőzéshullám óriási megterhelést jelentene az amúgy is súlyosan lestrapált egészségügyi rendszerek számára.

Az egészségügyi szervezetek most figyelmeztettek mindenkit a világon, aki hotelek, szállodák, iskolák, gyárak, irodaházak üzemeltetéséért felelős. A gondnokoknak egy pontosan leírt folyamaton keresztül kell majd a vizes rendszereket tisztítaniuk, fertőtleníteniük, majd újraindítaniuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csavardi, 2020.05.06 16:27

Édes Istenem , hova jutottunk , nosalty.hu mint hírforrás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.05.06 16:25

Érdekes, hogy most a madárinfluenza senkit nem érdekel pedig döglik a kacsa meg a liba rendesen , lassan befalcol az egész társaság, a sertéspestis sem téma,

Szóval meguntuk !!!

A koronavirus rágjuk mint nemecsek a gittet

de azt is megunjuk..

még jó hogy van dögvész elég, van legalább választék nem hal éhen az újságíró
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.05 17:21

Főleg ha ez a baktérium befogadja a koronavírust... és együtt osztódnak terjednek... akkor lesz csak nagy mulatság...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html