Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A záródokumentum helyett a vendéglátó Pápua Új-Guinea ad ki "elnöki nyilatkozatot" - olvasható a portálon.

A dél-csendes-óceáni térséggel kapcsolatos nézeteltérések miatt nehéz lesz zárónyilatkozatot megfogalmazni - közölte előzőleg Rimbink Pato pápua új-guineai külügyminiszter, a térségbeli befolyásért folyó amerikai és kínai kereskedelempolitikai versengésre utalva.

A szervezet megpróbál "szabad és nyitott" kereskedelmet biztosítani 2020-ig - mondta Peter O'Neill pápua új-guineai miniszterelnök. Az APEC vezetői "gyümölcsöző és őszinte eszmecserét" folytattak a kétnapos Port Moresby-i csúcstalálkozón, de elismerte, hogy "növekvő feszültségek vannak a kereskedő országok között világszerte". "Az egész világ aggódik" a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültségek miatt.

A kétnapos tanácskozáson a fő vita a nemzetközi kereskedelmet irányító Kereskedelmi Világszervezetről (WTO) folyt. Washington azt szerette volna alérni, hogy a dokumentum szigorúbban fogalmazzon Kína általa méltánytalannak tartott kereskedelmi gyakorlata miatt, a pekingi küldöttség viszont azt akarta, hogy az általa protekcionistának és egyoldalúnak tartott amerikai politikával szembeni álláspont kapjon benne hangsúlyt.

Mike Pence amerikai alelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök szombati beszédében egymásnak tett csípős megjegyzéseket. Pence kijelentette, hogy tiszteli Hszit és Kínát, ugyanakkor élesen bírálta a világ második legnagyobb gazdaságát a szellemi tulajdon lopása, az erőltetett technológiatranszfer és a méltánytalan kereskedelmi gyakorlatok miatt.

Hszi szerint a világnak döntenie kell az együttműködés és a konfrontáció között, miután egyre növekszik a protekcionizmus és gyakoribb az egyoldalú döntéshozatal. Mint mondta, a második világháború után felállított világszervezeteket, mint amilyen a WTO, nem szabad személyes érdekek kiszolgálására használni.