Lengyelországban egy évvel ezelőtt a kormány elfogadta az Állam Pénzügyi Terveinek Sokéves Menete, 2019-2022 elnevezésű tervezetet. Az egyik fő változtatási elképzelés ebben az volt, hogy az áfa kulcsait 2022. január 1-jétől csökkentik. A felső kulcsot 23 százalékról 22, az alsót 8 százalékról 7 százalékra kellett volna csökkenteni - emlékeztet a gazeta.pl.

Tadeusz Koscinski pénzügyminiszter azonban a sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy a kormány nem fogja meglépni ezt az intézkedést. - Nem térhetünk vissza az alacsonyabb áfakulcsokhoz, mert ezt a gazdaság nem viseli el - mondta. Arra a kérdésre, hogy később esetleg csökkentik-e az áfát, nem válaszolt. A forgalmi adót még a mérsékelt jobboldali Polgári Platform vezette előző kormány emelte meg "időlegesen" a 2008-2009-es gazdasági válság nyomán.

A radikális Jog és Igazságosság (PiS) azonnal megígérte, hogy ha kormányra kerül csökkenti fogja az áfát. Már Andrjez Duda államfő előző, 2014-es elnökválasztási kampányában is szerepelt ez a vállalás. Mateusz Morawiecki miniszterelnök nemrégiben azt mondta, hogy a költségvetési bevétek nőttek - ennek tükrében meglepő, hogy most az áfacsökkentés elnapolásáról döntöttek.

Ha azonban benézünk a kormányfő nyilatkozatának PR-máza mögé, akkor kiderül, hogy a bevételnövekedés a varsói jegybank egyszeri 7,4 milliárd zlotys befizetésének köszönhető. E nélkül a bevételek 2,1 milliárd zlotyval csökkentek volna. Ennek megfelelően a 2020-as módosított költségvetés a pénzügyminisztérium becslése szerint 100 milliárd zlotys hiánnyal zárhat.