Újabb koronavírussal kapcsolatos álhírről rántották le a leplet

Az alkoholos kézfertőtlenítő önmagától nem kap lángra ha az autóban felejti valaki, mert a tűzoltóság szerint ehhez nagyjából 300 Celsius-fokos hőmérsékletnek kellene lennie az autó belsejében - derül ki az Index cikkéből.
Szepesi Anita, 2020. június 1. hétfő, 10:47
Fotó: Pixabay

Rémisztő videókkal demonstrálták azt az álhírt, hogy az autóban hagyott alkoholos kézfertőtlenítőktől a nyári melegben felgyulladhatnak az autók. A videók a Facebookon és a Twitteren is megjelentek, sőt egy wisconsini tűzoltóság is átvette őket. A rémületet okozó posztot később törölték, majd a videókról viszonylag hamar kiderült, hogy nem ott és nem akkor készültek - olvasható a portál cikkében.

Az egyik például egy 2015-ös videó Szaúd-Arábiából, vagyis nem most gyulladt fel, nem a kézfertőtlenítő miatt, és nem az Amerikai Egyesült Államokban, és a többi videó is legalább egy éves.

A tűzoltóság szerint az alkohol begyulladásához nagyjából 300 Celsius-fokos hőmérsékletnek kellene lennie az autó belsejében. Az alkohol persze tűzveszélyes anyag, de amíg valaki nem gyújtja meg direkt módon öngyújtóval vagy gyufával a kézfertőtlenítőjét azaz nincs olyan tűzforrás, ami lángra lobbanthatná, addig nem kell attól tartania, hogy spontán leég az autója fertőtlenítő miatt a portál beszámolója szerint.

Az autó felforrósodása persze mindenképpen veszélyes ha kisgyereket, vagy állatokat zárunk a kocsiba és a fényvédő krémeknek sem tesz jót a nagy meleg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.01 20:43

Én ezt tanultam a tűz keletkezéséről:
1., Éghető anyag
ez adott volt,
2., Lobbanási hőmérséklet
szerintem annak az anyagnak nem kell 300 fok
3., Égést tápláló anyag
okigén
---------
Az autó üvege pedig nagyító lehetett a flakonra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2020.06.01 18:23

Nagyon meggyőző a cikk a 300 fokos begyulladással. Egészen más, nem alkohol, gáz. Öngyújtó. Az sem gyullad meg a szikra nélkül. Füreden a strandon ebédeltem, mellettem a padon a táskám, (egy erősebb műagyag akármi), az oldalzsebében az öngyújtóm. Rásütött a táskára a nap. Jó nagy durranás, közelről. Ez mi volt? Nem, nem gyulladt be az öngyújtóm, csak felrobbant, úgy, hogy letépte a külső zseb felét is. Nem tudom, hogy egy alkoholos flakon hogy bírja, ha az ajtó rekeszében a másik oldalról órákon keresztül tűzi a nap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html