Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Dominic Raab, a brexit-tárca korábbi vezetője azzal az indokkal nyújtotta be lemondását csütörtökön, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brexit feltételrendszeréről szóló, a kormány által e héten jóváhagyott megállapodástervezetet, elsősorban azért, mert véleménye szerint a tervezet Észak-Írországra vonatkozó szabályozási javaslatai veszélyeztetik az Egyesült Királyság integritását.

Esther McVey nem sokkal Raab után jelentette be távozását a munka- és nyugdíjügyi tárca éléről, hasonló indokokkal.

Theresa May az ő helyére közismert politikust nevezett ki Amber Rudd volt belügyminiszter személyében.

Rudd április végén mondott le a belügyi tárca éléről, miután kiderült, hogy az egykori brit gyarmatokról az elmúlt évtizedekben Nagy-Britanniába teljesen törvényesen áttelepült, de később illegálisnak minősített és brit állampolgárságuk ellenére sok esetben kitoloncolt bevándorlók ügyében - nem szándékosan ugyan, de - félrevezető tájékoztatást adott a londoni alsóháznak. Személyében a kormányzó Konzervatív Párt egyik legelkötelezettebb EU-párti politikusa került vissza a kormányba.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók által szűk, 51,89 százalékos többséggel megnyert - népszavazás kampányában Rudd a bennmaradás mellett érvelő tábor prominens politikai személyisége volt, és többször is nyilvánosan összecsapott Boris Johnsonnal, a kilépésért kampányoló keményvonalas brexit-párti tory tábor frontemberével, későbbi külügyminiszterrel, aki a kormány Brexit-stratégiája iránti ellenérzései miatt a nyáron távozott a külügyi tárca éléről.

Stephen Barclay személyében viszont elkötelezett Brexit-párti, ugyanakkor Theresa May iránti feltétlen politikai lojalitásáról ismert politikus került a brexit-ügyi tárca élére. Barclay nem egészen fél éven belül a harmadik brexit-ügyi miniszter.

Az első - a csütörtökön lemondott Raab elődje - David Davis volt. Davis július 9-én távozott, azzal az indokkal, hogy véleménye szerint a kormány brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű az EU-népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

A DExEU-tárcát a referendum után hozták létre. Új, valamint két előző vezetője egyaránt a Konzervatív Párt Brexit-párti táborának tagja, jóllehet egyikük sem ugyanabba a rendkívül keményvonalas brexit-frakciócsoportba tartozik, mint Boris Johnson.