Andrzej Duda lengyel államfő kancelláriáján új jogszabály tervezetén dolgoznak, amelyet "gyakornoki nyugdíjnak" kereszteltek el - írta a Business Insider Polska. Ezt a juttatást azok kaphatnák, akik még nem érték el a néhány éve (a férfiaknál 65, a nőknél 60 évre) leszállított nyugdíjkorhatárt, de szereztek egy bizonyos szolgálati időt. A nőknél ez 35 év, a férfiaknál 40 év lenne.

Az államfő kancelláriájától származó hírhez hozzátették még, hogy az elképzelés egyelőre a koncepció szakaszában, ellenőrizni szándékoznak, hogy jogilag hogyan lehetne formába ölteni, illetve hogy milyen gazdasági következményekkel járna. Ha jónak minősítik az öltet, akkor Duda egyik választási kampányígérete lehetne a 2020-as elnökválasztási kampányban.

Elment az eszük vagy meg se jött?

A munkajogi gazdasági kérdésekre specializálódott Marek Góra professzor határozottan ellene van a "gyakornoki nyugdíj" bevezetésnek. Ennek alapján előfordulhatna, hogy egy nő 53, egy férfi 58 éves korában visszavonuljon, azaz még jobban felgyorsítaná az emberek nyugdíjba vonulását, ez még jobban kifeszítené a felosztó kirovó rendszerben a nyugdíj fedezetét megteremtő munkaképes korúak és nyugdíjasok közti rossz arányt.

A szakértő szerint az ötlet felmerülése ékes bizonyítéka annak, hogy akik kitalálták, azoknak fogalmuk sincs arról, hogyan működik egy nyugdíjrendszer. Úgy gondolhatják, hogy a nyugdíj egyfajta jutalom, ami a munkában töltött évek után jár, nem pedig egy biztosítás, ami munkában töltött évektől és az ez alatt kapott fizetéstől függ.

A lengyel társadalombiztosítási rendszer egyre nagyobb bevételhiánnyal küzd, deficitje 2024-re 44,1-85,77 milliárd zlotyra (1 zloty= 77,4 forint) nőhet, amit az adófizetők pénzéből kell kipótolni.