Újabb orosz kém bukott le

Ezúttal Szlovákia utasított ki egy orosz kémet, melyre válaszul az oroszok is léptek - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. december 5. szerda, 19:27
Fotó: Pixabay

Szlovákia kiutasított egy Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő orosz diplomatát novemberben arra hivatkozva, hogy a diplomáciai státuszával összeegyeztethetetlen hírszerzői tevékenységet folytatott - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Peter Pellegrini szlovák kormányfő megerősítésére hivatkozva szerdán. Oroszország válaszul szintén kiuatsított egy diplomatát.

Az orosz külügyminisztérium közleményében barátságtalan lépésnek nevezte a pozsonyi vezetés döntését.

A tárca állásfoglalásában, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézett bejelentette, Moszkva a kölcsönösség alapelvét követve fog választ adni.

A szlovák miniszterelnök az esetről korábban elmondta: a még november 22-én kiutasított személy Oroszország pozsonyi nagykövetségén, annak védelmi hivatalában teljesített szolgálatot.

Kifejtette: a diplomatát azért utasították ki, mert a szlovák katonai hírszerzés információi szerint olyan, Szlovákia és a NATO érdekeivel szembeni hírszerzési tevékenységet folytatott, amely nem volt összeegyeztethető a diplomáciára vonatkozó bécsi egyezménnyel, és így nemkívánatos személlyé vált az országban. Hozzátette: a kiutasított diplomata 48 órát kapott arra, hogy elhagyja az országot, s ezt meg is tette.

A szlovák kormányfő az eset kapcsán újságíróknak azt mondta: Pozsony politikai irányultsága egyértelmű, euroatlanti, ugyanakkor Oroszországgal szabályszerű kapcsolatai vannak.

Szlovákia tavasszal nem csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek a Szkripal-ügy kapcsán orosz diplomatákat utasítottak ki, azonban konzultációra hazahívta a moszkvai szlovák nagykövetet.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.12.05 20:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.12.05 19:32

nem baj: majd Bp-en kap jó állást az új kgst bankban
ő lesz a szlovák referens
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html