Újabb ország megy neki a nejlonzacskóknak

Ezúttal Új-Zéland kormánya döntött a betiltás mellett.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 10. péntek, 12:28
Fotó: Napi.hu

Több más kormányhoz (és egy terrorszervezethez) csatlakozva Új-Zéland kormánya is betiltja a nejlonszatyrokat - írja a Guardian alapján az Index. A tilalom már jövőre életbe lép: a boltoknak nagyjából fél éve van kitalálni, hogy mivel és hogyan szeretnék kiváltani a környezetszennyező zacskókat. Aki pedig jövőre is nejlonzacskót ad a vásárlóinak, azt akár 100 ezer új-zélandi dollárra, vagyis úgy 18,5 millió forintra büntethetik.

Jacinda Ardern miniszterelnök szerint Új-Zéland egy tiszta és zöld ország hírében áll, a lépésre pedig azért van szükség, hogy ezt a hírnevet megóvják. Minden évben több százmillió zacskót dobtak el az új-zélandiak, ez a szatyorhegy pedig szennyezi a tengeri élővilágot a szigetország körül.

Már 40 országban tiltották be a nejlonzacskókat. Elsőnek Bangladesben és Dél-Afrikában. Azóta még a Szomália jelentős részét uraló al-Shabaab terrorszervezet is beállt a sorba. Egy parlamenti kérdés-válaszból kiderült, hogy a kormány Magyarországon is vizsgálja a nejlonzacskók visszaszorításának lehetőségeit.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK